Sommerfugle
Kort om sommerfugle
Dagsommerfugle flyver om dagen, natsommerfugle om natten og aftensværmere mest i skumringen. Dagsommerfuglene har stærke flotte farver, imens de andre er grålige i deres farver.
Hvordan ser en sommerfugl ud
Sommerfuglen er et insekt med 6 ben og to par særligt store vinger:
-
Dagsommerfugle har farvede vinger, der er nemme at få øje på. Vingerne har flotte farver på oversiden - men på undersiden er de tit brune og sorte.
-
Natsværmere - eller natsommerfugle - har vinger i mere brune og mørke farver. Om natten er lyset jo forsvundet - sammen med det forsvinder farverne - og så er der ingen grund til at have farver.
Skællene sidder meget løst, så du skal være forsigtig, hvis du fanger sommerfugle - og holde rundt om sommerfuglen med hule hænder, så du ikke kommer til at gnide de små skæl af. Du kan fange sommerfuglene med et net - og lukke dem ind i en klar plastikpose, som du har pustet op - eller et stort glas. Så kan du kigge på den der - og lukke den ud når du er færdig. Du kan også bare kigge på en fri sommerfugl. Kig godt efter om du kan se nogle af de her ting:
Snabelen – et sugerør
Sommerfugle elsker blomster fordi de har nektar, som er sødt sukkervand. Sommerfuglen flyver fra blomst til blomst og stikker sin lange snabel ned i blomsterne for at suge nektar. Hvis du kigger nærmere på en sommerfugl der drikker, kan du tydeligt se dens snabel. Når sommerfuglen har tømt blomsten, ruller den sin snabel sammen til en lille spiral og flyver videre til næste blomst.Øjne
Sommerfuglen har store øjne. Hvert øje består af mange små øjne, der sidder tæt ved siden af hinanden - sådan er det hos mange insekter. Sommerfuglen er god til at se alt der bevæger sig og den kan både se fremad, bagud og til siderne. Derfor er det ikke nemt at fange en sommerfugl.Antenner
Sommerfuglen har to lange antenner, som den bruger til at føle og lugte med. Sommerfuglen tiltrækkes især af søde lugte, blomsternektar, slikkepinde, honningmadder og sådan noget.
Sommerfuglen får unger
Sommerfuglen lægger typisk sine æg et blad, så laverne kan finde føde, så snart de kommer ud af ægget. Larven spiser meget og vokser meget. De har ofte børster og flotte farver. Flere arter kan udskille en væske der giver kløe på hænderne, hvis man går med dem i hånden – og de smager rigtig dårligt i et fuglenæb.
Hvordan overlever sommerfuglen vinteren
Sommerfuglene klarer den kolde vinter på vidt forskellige måder. Citronsommerfuglen, Nældens takvinge, Admiral og flere andre sommerfuglearter overvintrer som voksne individer under bark og i små sprækker ude i naturen, men også på loftet, i kældre og lignende, hvor vi tit finder dem om vinteren. Andre sommerfuglearter overvintre i stadiet som æg eller pupper, og så fortsætter udviklingen, når foråret kommer
Citronsommerfugle overvintrer i små sprækker i barken eller andre gemmesteder i naturen om vinteren. Den danner, ligesom mange andre sommerfugle og insekter, en slags frostvæske (glykol) i kroppen, så den kan klarer, når det bliver hård frost om vinteren. Når solen begynder at skinne og varme og sne og is smelter væk, så vågner citronsommerfuglene – og er sultne.
Deres føde er nektar fra følfod, en lille gul kurveblomst, som kommer frem ad jorden (uden blade) og springer ud meget tidligt.
Det er sjovt at kigge på sommerfugle. Her kan du se navnene på nogle af de arter og grupper som er lette at genkende - og som du let kan støde på i den danske natur. Vi har ikke fotos af dem lige nu - men du kan finde dem i en bog om små dyr - som er meget bedre at have med ud i naturen end udprint. Kig i haven, på engen, i skovkanten, på strandengen i forår og sommer - og gerne hvor der er blomster.
-
Nældes takvinge
-
Dagpåfugleøje
-
Admiral
-
Kålsommerfugle
-
Randøjer
-
Aurora
-
Ildfugl
-
Blåfugl
Vil du vide mere om den enkelte sommerfugls helt særlige levested, adfærd, formering, sammenhæng mellem blomster og sommerfugl osv. så læs i bogen: Danske Sommerfugle af Michael Stoltze. Bogen kan lånes på biblioteket.