Snit en svensk målepind

Med en pind og en kniv kan du snitte en svensk målepind. Pinden kan bruges til at måle, hvor højt et træ er.
Den svenske målepind kan bruges til at måle store ting, som træer og bygninger

Lidt om aktiviteten

Med en svensk målepind kan du måle højden på de træer du møder i skoven. Det eneste du behøver er en pind, en dolk, en hjælper og evt. et målebånd.

Princippet i målepinden er at du laver en pind der kan hjælpe dig til at finde en tiendedel af et træs højde. Når du kender en tiendedel, kan du gange den med 10 – og så har du hele træets højde. Det er meget let.

Du bruger målepinden ved at holde den lodret op foran dig – i strakt arm. Stil dig præcis så langt væk fra træet at den nederste del af det nederste felt flugter med træets rod og det øverste felt flugter med træets top.

Få din hjælper til at stille sig lige ved siden af træet. Lige dér hvor den øverste markering af det nederste felt på målepinden flugter på træet, er en tiendedel af træets højde. Dér skal du få din hjælper til at sætte sin finger. Stykket fra træets rod til der hvor hjælperen har sin finger, er en tiendedel af træets højde.

Så mangler du bare at finde højden på det stykke. Hvis du kender din egen højde, så skyd dig frem ud fra den. Du kan også bruge et målebånd. Når du kender højden, kan du regne træets højde ud ved at gange med 10.
 

Sådan gør du

snit_svenskmaalepind.gif

  • Find en god lige pind på omkring 1/2 meter. Mærk cirka 10 cm af til håndtag.
  • Resten af pinden deler du op i 10 felter der er præcis lige lange. Du kan bruge en lille pind at måle med. Snit eller afmærk den lille pind så den passer. Du kan også bruge et stykke snor som du folder. Det nederste felt, der kommer lige efter håndtaget, skal markeres ekstra grundigt. Det gør du ved at lave et snit hele vejen rundt om grenen – både øverst og nederst i feltet.
  • Så er målepinden klar til brug.
  • Hvis du har lyst, kan du snitte et fint håndtag eller lave mønstre på din svenske målepind. Du skal blot sørge for ikke at snitte de to afmærkninger væk på den nederste del af pinden.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.