Uro med fugle

Lav en masse små fugle af kogler fra elletræet (rød-el) – og hæng dem op i en uro.
Du kan lave små fugle af rødels frøstande og fjer. Foto: Janne Bavnhøj.

Lidt om aktiviteten

Rødel
Kender du det træ der hedder rød-el? Det vokser på fugtige og våde steder – tit i kanten af søer og åer. Det er et af de få træer i Danmark, der kan tåle at stå med rødderne under vand i lang tid. Du kan læse mere om rød-el og se hvordan den ser ud også.


En fugleuro
Foto: Janne Bavnhøj

Frøstande
Frøene fra rødel sidder i stande der ligner bittesmå kogler. De små kogler er rigtig gode til at lave ting og sager af.


Sådan kommer fuglen til at se ud bagfra
Foto: Janne Bavnhøj

Sådan gør du

I naturen
Gå ud i skoven og find nogle rødel-træer. Kig efter den ved bækken, åen eller søen. Se om du kan finde nogle af de små kogler nede under træet – eller pluk nogle fra grenene.

På din tur skal du også finde små fjer eller dun fra en fugl. Måske kan du finde resterne af et ræve- eller kattemåltid. Der ligger tit en hel masse dun og fjer. Tag de smukkeste af de små fjer med. Du skal bruge to til hver lille fugl.

Til sidst skal du finde en flot kroget gren med sidegrene som alle fuglene kan hænge i til en samlet uro.

Når du har det hele, er det bare om at komme hjem.

Inde
Sæt dig ved et bord. Tag to elle-kogler – en lille en til hoved og en lidt større til krop. Lim dem sidelæns sammen. Og læg dem, så den lille stilk på den lille kogle bliver til fuglens næb – og den lille stilk på den større kogle bliver til fuglens hale (se billede). Lim to små fjer på den kogle der er fuglens krop. Og læg fuglen til at tørre.

Masser af fugle
Lav en hel masse små fugle. Bind en kinesertråd i nakken på hver fugl – og hæng dem op på grenen, så de holder sig i balance. Sæt en tråd i grenen – og hæng din uro og et flot sted.

De små fugle kan også bruges enkeltvis som pynt til juletræet.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.