Stor fladstjerne (Stellaria holostea)

Her kan du læse en masse om stor fladstjerne.

Klik på det, du vil læse om:

Blomst og blad

Sommerblomst
Stor fladstjerne blomstrer i skoven i maj og juni. Planten bliver 15 - 30 cm høj og består af tynde firkantede stængler, som kryber hen ad jorden og løfter de smukke hvide blomster op mod lyset, selv de er skrøbelige og knækker let. Du kan tit finde stor fladstjerne imellem græs - som støtter de skrøbelige stængler.
 
Stor fladstjerne helt tæt på
Hvad er hvad i en fladstjerne.
Foto: Malene Bendix.

Blomster som stjerner
Blomsterne er hvide og ligner flade stjerner. Hver blomst har 5 kronblade som er dybt kløvede - og ti støvdragere med gule hoveder. De er blomstens hanlige dele. Hvis du kigger efter, kan du finde en lille grøn frugtknude med tre små hvide støvfang i midten af blomsten. Det er blomstens hunlige del.
 
Blade
Bladene sidder to og to modsat om stænglen. De er lange, smalle, spidse og ru i randen. Prøv selv at mærke efter med fingrene.
 

Frugt og frø

Kapsel
Frugten er en kuglerund kapsel med små krumme, brune frø i. Kapslen åbner sig med 6 flige, når den bliver tør.
 

Familie

Nellike
Stor fladstjerne tilhører Nellike-familien. Det kan du se på den smukke regelmæssige 5-tallige blomst og bladene som sidder modsat på stænglen, to og to overfor hinanden.
 
Stor fladstjerne fra siden
Stor fladstjerne breder sig med rodskud - og vokser ofte mange sammen.
Foto: Malene Bendix.
 

Levested og udbredelse

Voksested
Du kan finde stor fladstjerne i lyse skove, hvor den blomstrer i maj og juni. Den er karakterart for egeskoven.
 
Udbredelse
Stor fladstjerne er almindelig i det østlige Danmark - ellers er den sjælden. Den er udbredt i det sydlige af Norden, i resten af Europa og i Asien.
 

Hvad kan du bruge stor fladstjerne til

Smuk
Stor fladstjerne er smuk at kigge på, når den blomstrer. Den er også skrøbelig og svær at plukke. Undersøg blomsten, frugten og de små frø - og pres planten.