Julebuk af strå

Se her, hvordan du laver en julebuk af halm eller lysesiv.

Kort om julebukke

Har du set en julebuk. Det er en lille buk af halm med røde snore, som vi pynter op med til jul. Julebukke findes kun i Norden - og er et af vores former for julepynt. Se her, hvordan du selv kan lave en julebuk af halm eller lysesiv.

julebuk.jpg

Sådan gør du

Julebukken er lette at lave af halm, som det er beskrevet her. Du kan også lave dem af lysesiv.  Kig også på billedet. 

Blød op
Læg dine halmstrå i lunkent vand i et par timer. Det gør dem bløde og nemme at arbejde med.

Saml strå
Tag de bløde strå op af vandet - og læg dem side om side. Hvert strå er en smule kegleformet. For at udligne den forskel, deler du bundterne i to halvdele, så den ene halvdel har den tykke ende den ene vej - og den anden halvdel har det modsatte.

Bind
Bind rødt garn om hele bundet to steder:

  • Det første sted er 6 cm fra enden af bundet.
  • Det andet sted er 12 cm fra enden af bundet.

Flet hale
I den korte ende, skal du tage tre strå - og flette dem til en lille hale. Når du synes at halen er lang nok, binder du et stykke garn om fletningen, så den ikke løber op. Klip resten af de 3 hale-strå af.

Bind bagben
I den korte ende, hvor halen nu sidder, deler du resten af stråene til to ben. Bind et stykke garn om benet halvt oppe. Bind også et stykke garn om benet 1/2 cm fra anklen. Klip resten af stråene af.

Bind forben
I den modsatte ende deler du stråene i 4 lige store dele. De to yderste dele skal danne forben. Bind dem på samme måde som bagbenene - og klip resten af stråene af.

Form hovedet
Saml resten af stråene - og buk dem opad, så de danner hals og hoved. Bind garn omkring stråene 3 1/2 cm oppe.

Horn
Tag 6 strå fra til horn - 3 til hvert horn. Flet horn så lange du vil have dem - og bind dem med rødt garn i enden. Klip enderne af.

Hoved
Resten af hovedets strå bøjer du nedad - og binder ved mulen. Klip enderne af.

Du kan holde hoved og horn på plads med klemmer, mens halmen tørrer.

Fix og færdig
Så nu har du en julebuk!

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.