Almindelig guldstjerne (Gágea lútea)

Her kan du læse mere om den lille forårsblomst guldstjerne.
Guldstjerne (Gágea lútea)
Klik på det, du vil læse om:

Guldstjerne
Der er ikke så mange der kender almindelig guldstjerne. Det er ellers en fin lille forårsblomst, der spirer i april og maj. Du kan finde den i skoven, i levende hegn og i parker. Den vokser på fugtig og næringsrig muld.

Blomst og blad
Blomsten er grøngul - og har 6 kronblade, 6 små grønne bægerblade, 6 støvblade og et lille grønt støvfang i midten (se foto). Blomsterne sidder flere sammen i en skærm.

Guldstjerne har ét grundblad. Det er langt, linjeformet og foldet sammen til en rende, der lukker sig i spidsen som et kræmmerhus som stævnen på en båd. Blomsterstanden bliver båret af et eller to støtteblade. Guldstjerne bliver 10 - 25 cm høj.

Guldstjerne er en løgplante. Den kan spire og blomstre i det tidlige forår, fordi løget er fuldt af næring. I løbet af foråret danner planten små eksta løg, som bliver til flere små guldstjerner til næste år. De små løg kaldes yngleløg. De er bittesmå og hvide og sidder ved rødderne under det gamle løg. Du kan se dem hvis du forsigtigt graver planten fri. Du kan jo sætte den på plads igen.

Guldstjerne1_04-04-2010_0.JPG
Se hvordan kronbladene er gule foran - og grønne bagpå.
Foto: Malene Bendix.

Frugt og frø
Guldstjernes frø bliver spredt af myrer. Hvert frø har et lille olieholdigt vedhæng, som myrerne godt kan lide. Myrerne henter frøet med sig, spiser det lille vedhæng, og lader resten ligge og spire til nye guldstjerner.

Familie
Almindelig guldstjerne tilhører liljefamilien. Der findes flere forskellige arter af guldstjerne i Danmark: Ud over almindelig guldstjerne kan du også finde eng-guldstjerne, liden guldstjerne, hylster-guldstjerne og ager-guldstjerne.

Udbredelse
Almindelig guldstjerne er almindelig i næsten hele Danmark - men ikke i Vestjylland.