Hvid anemone (Anemone nemorosa)

Her kan du læse om hvid anemone - og lidt om blå og gul anemone.
Anemoner

Her kan du læse om hvid anemone - en af skovens dejligste forårsblomster. Du kan også finde en smule om blå og gul anemone.

Højde
10 – 25 cm.

Blomst
Hvid med 6 – 7 hvide kronblade. Hvid anemone blomstrer i april-maj.

Anemonens blomst Foto Janne Bavnhøj
Anemonens blomst. Foto Janne Bavnhøj

Køn
Anemone er tvekønnet – dvs. både han og hun. Du kan se de hanlige støvdragere sidde som gule knapper på tynde tråde i midten af blomsten. De hunlige støvfang og frugtanlæg er små og grønne og sidder under støvdragerne midt i blomsten. Tit bliver den hanlige og den hunlige del af blomsten klar på hver sit tidspunkt, så blomsten ikke bestøver sig selv.

Bestøvning
Humlebier samler pollen på anemoner, og bærer samtidig det hanlige støv fra blomst til blomst. Blomsterne har ikke nektar.

Frugt
Den hvide anemones frugt er en lille grøn nød. Frugten har et olieholdigt vedhæng som myrerne godt kan lide at spise. Myrerne bærer ofte frugterne med sig væk fra planten. På den måde er de med til at sprede den hvide anemone.

Blade
På hver af de blomstrende stængler sidder en blomst og tre blade. Bladene er har form som en hånd. Man siger at de er håndfligede.

Hvid anemone blomst og blad
Bladene på anemone har form som en hånd. 
Foto: Janne Bavnhøj
 

Jordstængel
Nede i jorden ligger anemonens jordstængel. Den er på tykkelse med et knæksugerør og vokser vandret frem gennem jorden mens den forgrener sig. Prøv at grave forsigtigt ned under en anemoneblomst med fingrene – og find jordstænglen nede i jorden.

Jordstængel fra anemone
Jordstængel fra hvid anemone gravet op om vinteren. Se sneen – og de små grønne spirer.
Foto: Birger Furbo.


 

Liv
Hvid anemone er en flerårig urt. Hvert forår skyder jordstænglen anemoneblomster og blade op over jorden. Det sker tidligt, før træernes blade springer ud, så der er lys til at lave fotosyntese. En del af de sukkerstoffer som anemonen laver vha. fotosyntese om foråret, bliver lagret nede i jordstænglen. Når træerne ovenover springer ud, forsvinder lyset fra skovbunden – og anemonernes fotosyntese falder for til sidst at forsvinde når anemone-bladene visner væk midt på sommeren. Men nede i jorden lever jordstænglen videre – og gør klar til at skyde nye anemoneblomster til næste forår.

De små frø som myrerne slæber af med kan også spire til nye anemoneplanter.

Voksested
Hvid anemone vokser i skove og krat. Den er almindelig i hele Danmark, undtagen i Nordjylland og Vestjylland. Hvid anemone kan dække hele skovbunden som et anemonetæppe.

Anemonetæppe i bøgeskov
Anemonerne ligner tit et helt hvidt tæppe i skovbunden.
Foto Janne Bavnhøj

Slægtskab

  • Familie: Ranunkel-familien
  • Slægt: Anemone-slægten
  • Art: Hvid Anemone

Hvid anemone har to nære slægtninge: Blå anemone og gul anemone. De er ikke så almindelige som hvid anemone, men de blomstrer også om foråret. Du kan se dem herunder.

Blå anemone Foto Tanja Olsen
De blå anemoner blomstrer tidligt om foråret. Læg mærke til at bladen ikke ligner den hvide anemone.
Foto Tanja Olsen.

 

Gul anemone - Foto Janne Bavnhøj
Hvis du er heldig kan du finde en gul anemone. Læg mærke til at bladene og blomsten ligner, men farven er gul. Foto: Janne Bavnhøj

Giftige
Alle anemonerne er giftige når de er friske. De indeholder et giftstof der hedder anemonol – så smag ikke på dem!

Hvad kan du bruge anemonerne til
At dufte til. At plukke i store buketter og pynte dit hus. At ligge på ryggen i og kigge på himlen og vide at foråret er på vej.