Butsnudet frø (Rana temporaria)

Her kan du læse om butsnudet frø.
Her kan du læse om butsnudet frø. Klik på det du vil læse mere om:

Kort om butsnudet frø

Du kan let støde på butsnudet frø. Den er nemlig en af de mest almindelige frøer i Danmark. Butsnudet frø har en but snude. But betyder rund. Den er 5 - 9 cm lang - og olivenbrun med sorte prikker og tegninger. På siden af ansigtet har den nogle tegninger, som gør den let at kende.
 
Se ansigtets og kroppens tegninger. Foto: Malene Bendix.

Slægtskab

Butsnudet frø tilhører de brune frøer. Der er to andre brune frøer i Danmark. Det er spidssnudet frø og springfrø. De tre arter ligner hinanden meget - og det er svært at se forskel.
 

Levested og udbredelse

Butsnudet frø lever i eller tæt på vandhuller og søer - men du kan også finde dem længere væk, bare der er fugtigt.
 
Du kan støde på butsnudet frø over det meste af Danmark. Men der er en del øer, hvor den ikke findes, fx. Bornholm, Møn, Langeland og Lolland Falster.
 
Her er et vandhul - med en klump af frøæg i midten. Foto: Malene Bendix
 

Butsnudet frø yngler

I marts og april søger både hanner og hunner mod vandhuller og søer. Om aftenen kan du høre hannerne kvække, for at tiltrække hunner. Det lyder lidt som om de snorker eller knurrer.
 
Når en hun kommer ned til søbreden for at gyde sine æg, kravler den stærkeste han op på ryggen af hende og befrugter æggene med sin sæd. 
 
Efter at æggene er blevet befrugtet synker de ned på bunden. Rundt om æggene dannes en geleagtig masse. Den gør at æggene kan flyde op i vandoverfladen igen, hvor solen varmer. For varme skal der til hvis de små æg skal udvikles. Hver æg-klump er cirka 10 cm i diameter - men flere hunners æg kan flyde sammen og danne store æg-klumper.
 
Frøernes æg ligger i en klump af gele, som får dem til at flyde. Foto: Eva Skytte.
 
Efter nogle uger klækkes æggene inde i geleklumperne. Du kan se de bittesmå haletudser som sorte kommaer derinde. De små haletudser svømmer først ud af geleklumpen, når de har fået mund, gæller og halefinner.
 
Efter endnu flere uger begynder der at vokse bagben ud på haletudsen. Den får også lunger og må op til overfladen for at ånde. Så begynder forbenene at vokse frem og halen bliver mindre og mindre. Og så er den lille frø snart parat til at gå på land og fange insekter.
 
Kys den. Man ved jo aldrig. Foto: Malene Bendix.