Klorofyl

Her kan du læse om klorofyl - det grønne stof i blade, som bruges i fotosyntesen.
Bøgeblade

Hvad er klorofyl

Klorofyl er et grønt farvestof, der ligger inde i planternes grønne dele. Hvis du kigger på et blad gennem et mikroskop, vil du opdage nogle bittesmå korn der ligger inde i plantens celler. De små korn kalder man for grønkorn - og de er fyldt med farvestoffet klorofyl

Fanger energi i lys
Klorofyl fanger de røde og de blå dele af solens lys - og laver den lysenergi, der er i dem, om til kemisk energi - eller druesukker (glukose) - i en proces som man kalder for fotosyntese. Planten skal ud over lys kun bruge vand fra jorden, CO2 fra luften + lidt nærigsstoffer, så kan den danne alt hvad den skal bruge til sin plantekrop. På den måde er klorofyl faktisk basis for meget af det liv der er på jorden.
 
boeg_blad_taet_0.JPG
Splinternye bøgeblade - sprængfulde af klorofyl.
Foto: Malene Bendix.
 

Fra grønt til gult og rødt om efteråret

Klorofyl er et dyrt farvestof. Det indeholder både det kostbare plantenæringsstof kvælstof og metallet magnesium. Om efteråret taber løvtræerne deres blade. For ikke at miste de kostbare næringsstoffer, nedbryder træerne det grønne farvestof og trækker kvælstof og magnesium tilbage i kvistene, før bladene løsner sig. Og så træder nye farvestoffer frem, som fanger andre dele af solens lys i fotosyntesen - og vi får lejlighed til at se de orange karotener, der også findes i gulerødder og det gule xantofyl.
 
De rige træer
I Danmark har vi to løvtræer som taber deres blade mens de er grønne. Det er ask, som vokser på næringsrig jordbund og derfor ikke behøver at spare på næringsstofferne. Og så er det rød-el som har små knolde på rødderne. Indeni knoldene lever bakterier, som fanger luftens kvælstof og danner kvælstofholdige forbindelser til rød-el. 
 
roedel_blade3_21-06-2008_0.JPG
Rødel - blade. Foto: Malene Bendix.