Nationalpark Skjoldungernes Land

Flyt din undervisning ud i Nationalpark Skjoldungernes Land. Her er masser af natur og kulturhistorie - og gode muligheder for både udeskole og lejrskole. Læs mere her.
Bliv Skjoldunge - Vandløbets liv og kræfter. Foto: INSP Media.
Bliv Skjoldunge børn på ekspedition til Tadre Mølle. Foto: Andreas B. Elkjær.

Flyt din undervisning ud i Nationalpark Skjoldungernes Land

Du finder Nationalpark Skjoldungernes Land på Midtsjælland - kun 30 km kørsel fra København. Her kan klassen opleve Roskilde Fjord med strandenge, kystskrænter øer og holme - og et enestående fugleliv. Eller I kan forsvinde ind i de store midtsjællandske løvskove med vandrestier og lejrpladser.

Siden stenalderen har mennesker levet i området og efterladt sig spor. Oplev de fredede herregårdslandskaber med enge, gravhøje, skibssætninger, vandmøller og andre kulturspor. Eller middelalderbyen Roskilde med Roskilde Domkirke og Vikingeskibsmuseet som kronen på værket. 

Nationalparken har til opgave at beskytte, styrke og udvikle områdets natur, landskab, kulturhistorie, friluftsliv, formidling, undervisning, forskning, lokale fællesskaber, erhverv og turisme på en bæredygtig måde.

Tilbud til skoler og daginstitutioner

Nationalpark Skjoldungernes Land har en række tiltag for skoler og daginstitutioner. Her er en liste:

 • Blå og grønne klasseværelser: Vi har udviklet en række steder og lejrpladser, som skoler og daginstitutioner kan låne til ude-undervisning. Til flere af stederne er udviklet undervisningsmaterialer. Du finder en oversigt her på kortet over Udendørs klasseværelser
   
 • Materialer: Du finder nationalparkens undervisningsmaterialer via nationalparkens visitkort på Skoven i Skolen.
   
 • Leg og lær hæfter: For daginstitutioner har nationalparken i samarbejde med Boserupgård Naturcenter udviklet en række hæfter, som pædagoger og deres børn kan bruge til udendørspædagogik. Du finder den her på nationalparkens hjemmeside.
   
 • Bliv Skjoldunge: 3 - 7. klasser i Lejre, Roskilde og Frederikssund kommune får tilbud om to Bliv Skjoldunge-ekspeditioner om året med en naturvejleder. Turene går ud til centrale steder i nationalparken. Til hver tur er udviklet et undervisningsmateriale, som klassen bruger til forberedelse, tur og bearbejdning. Find ture, ekspeditionsdidaktik og materialer på nationalparkens hjemmeside.
   
 • Bliv Fjordforsker: 8. og 9. klasser kan bestille Fjordforsker forløb med nationalparkens naturvejleder og Roskilde Oplevelseshavn. Forløbene er udviklet som en del af den fællesfaglige naturfagsprøve. Læs mere på nationalparkens hjemmeside.
   
 • Find en formidler: I nationalparken har vi masser af dygtige formidlere, som gerne tager skoler og daginstitutioner med på tur. Du finder en oversigt over dem her på nationalparkens hjemmeside.
   
 • Skoletilbud fra besøgssteder: I nationalparken er masser af besøgssteder, som har gode tilbud til skoler. Find en oversigt her.