Byg et skjul

Byg et skjul, så du kan se dyr, uden at de kan se dig.
Rådyr i Boserup Skov

Lidt om skjul

De fleste dyr og fugle er sky, og lader ikke mennesker komme tæt på. Hvis du gerne vil se på dyrene, uden at de opdager dig, er det en god ide at bygge et lille bærbart skjul. Skjulet stiller du op i skoven – og så er det bare at sætte sig derind og vente på dyrene.
 

Sådan gør du

Hjemme
Lav først skjulet derhjemme - så du ved, det virker.

  • Bind dine pinde sammen for oven, og benene, så de står som stativet til en tipi.
  • Læg stoffet omkring stativet, og hæft det fast med sikkerhedsnåle.
  • Klip en eller flere revner i stoffet, hvor du vil kunne kigge ud.
  • Pak dit skjul sammen, så du kan tage det med dig ud i skoven.

I skoven
De bedste tidspunkter at se dyr er ofte tidligt om morgenen, når solen står op, eller lige i skumringen, når solen går ned. Tag ud i skoven i god tid, og stil dit skjul op et sted, hvor du regner med, at dyrene kommer. Det kan være ved et vandløb, en sø, i nærheden af en rævegrav – eller et sted tæt inde i skoven, hvor der er fred og ro.

Stil dit skjul, så det står skjult mellem grene. Tænk på, at vinden skal bære væk fra det sted, du vil iagttage og hen imod dig. Så er det sværere for dyrene at få færten af dig.

Sæt dig godt til rette i dit skjul – og kig ud af de huller, du har lavet. Brug en kikkert, hvis du kan låne en, slå ørerne ud og væbn dig med tålmodighed. Der kan godt gå noget tid, før dyrene er trygge nok til, at de kommer frem. Hvis du ser nogle dyr, så kig på dem uden en lyd, og se hvad de laver. Du kan tegne dyrene, eller fotografere dem - eller skrive hvad de laver i en notesbog. Når du kommer hjem, kan du læse mere om dyrene i en opslagsbog.

God jagt!

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.