Fyrrekogler på snor

Lav en flot og meget enkel uro af kogler fra fyrretræer.
Kogler på snor. Foto: Malene Bendix.

Kort om fyrrekogler

Fyrrekogler er kraftige og meget smukke. Når de er våde lukker de sig sammen - men når de tørrer åbner koglerne sig, så frøene kan flyve ud - og så er de virkelig flotte at se på.
 
Her er ideen til en uro af fyrrekogler, som er let at lave.
 

Sådan gør du

Find kogler
Der vokser fyrretræer mange steder - i skoven, i parken, i haven og i en klitplantage. Find nogle flotte fyrrekogler på jorden under træet og tag dem med hjem.
 
Tør kogler
Før du kan bruge koglerne, skal du tørre dem. Det kan du gøre på en radiator eller et fyr. Hvis du lægger dem på en paptallerken, kan du se de koglefrø der falder ud af koglen. Frøene har små vinger, så de kan svæve på vinden og blive spredt vidt omkring.
 
Du kan se at koglerne er tørre, når de er helt åbne. Så er de klar til uroen.
 
Kogler på snor
Kogler på snor - en mørk dag i december.
Foto: Malene Bendix.
 
Sæt kogler på snor 
Klip et stykke sejlgarn af - det skal være lidt længere end din uro. Bind en løkke i den ene ende af snoren, så uroen kan hænges op.
 
Sæt koglerne fast på sejlgarnet ved at klemme sejlgarnet fast imellem kogleskællene. Du kan også vikle sejlgarnet hele vejen rundt om koglen.
 

Kogler på snor

Snoren er klemt fast mellem koglens skæl. Du kan se, at sejlgarnet gerne må være kraftigt.
Foto: Malene Bendix.
 
Fordel koglerne på snoren, så du synes det ser flot ud. Det var det! Nu kan du hænge din nye kogleuro op i et vindue eller på væggen.
 

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.