Uro af kogler

Find kogler - lær dem at kende - og lav en uro.
Her er en koglesamling. Fra venstre kan du se en lærkekogle, en kogle fra rødgran, to kogler fra et fyrretræ (weymouthsfyr) der hænger lidt oveni hinanden, en umoden kogle fra skovfyr, en lillebitte ellekogle (som i virkeligheden ikke er en kogle, men en frugtstand) og til sidst en kogle fra bjergfyr. Foto: Eva Skytte.

Kort om koglesamling

Kender du nåletræernes kogler? De kan være ret forskellige. Lærketræets kogler er små og ovale. Rødgrans kogler er lange og rødbrune. Fyrretræets kogler er kraftige og buttede.
 
Du kan lære koglerne på de forskellige nåletræer at kende, ved at lave en uro af kogler og hænge den op loftet. Så kan du kigge på den hver dag - og øve dig.
 

Sådan gør du

I skoven
  • Gå i skoven og find så mange forskellige kogler du kan + en flot gren med mange sidegrene.
  • Sæt dig et dejligt sted og undersøg koglerne. Kender du nogle af dem? Brug din træbog eller tegningen herunder til at finde ud af, hvilke træer dine kogler stammer fra.
  • Snit evt. barken af din pind, så den bliver flot.
  • Tag det hele med hjem.
Hjemme
  • Hjemme sætter du dig ved et bord med din gren, koglerne og sytråd.
  • Hæng koglerne op på grenen, så de balancerer.
  • Sæt evt. små sedler på koglernes snore, der fortæller hvilket træ hver kogle stammer fra.
Hæng din kogleuro op et sted hvor du tit kan se den. Så kan du øve dig i nåletræernes kogler, hver gang du kigger på den. 
 
Her kan du se nogle kogler. Men der findes altså også andre.
Brug også en bog om træer. Tegning: Eva Wulff.
 

Lidt mere om kogler

Hvis du kigger ind i en kogle, kan du først se de kraftige dæk-skæl. Inde bag dem sidder de små koglefrø. Hvert frø har en lille vinge. Når koglen er moden og tørrer, så åbner den sig - og så kan de små koglefrø flyve langt væk på vinden. Hvis du lægger en kogle i en skål på varmeapperatet, vil den tørre - og de små frø vil drysse ud.
 
En kogle er en forveddet frugtstand. Det er kun de planter man kalder "de nøgenfrøede", som får kogler.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.