Huskespil med svampe

Lær at genkende og huske svampe med et huskespil.
Svampe kan bruges til mange ting. Foto: Malene Bendix.

Kort om huskespil med svampe

Hvis du gerne vil lære at genkende og huske svampe - så er her en sjov leg.

Sådan gør du

Svampetur
Tag på svampetur og find alle de forskellige svampe I kan. Det kan være alle slags svampe - almindelige svampe med stok og hat, giftige, spiselige, svampe som vokser på træer eller døde grene i skovbunden, lav (som er halvt svamp, halvt alge) osv. Pluk svampene forsigtigt, så de ikke går i stykker - og tag to af hver art med i jeres kurv.

Når I har fundet 25 - 30 forskellige arter har I nok.

Svampe
Svampe i skovbund.
Foto: Malene Bendix.
 

Forbered huskespil
Find et dejligt sted, hvor I kan spille huskespillet om svampe.

Sorter jeres svampe i to bunker, så der er én svamp af hver art i hver bunke. Der skal være de samme svampe i begge bunker.

En eller to af jer lægger svampene fra den ene bunke op i en række i tilfældig orden. Dæk hver svamp til med en paptallerken.

Derefter lægger to andre svampene fra den anden bunke op i en række, lige overfor den første - i tilfældig orden. Læg også paptallerkner over svampene i den anden række. 

Nu er I klar til at spille Huskespil med svampe.

Huskespil med svampe
I skal være to hold - og I skal sætte jer overfor hinanden ved hver sin række af svampe & paptallerkner.

Først udfordrer Hold 1 ved at løfte en tallerken så man kan se svampen nedenunder. Nu skal Hold 2 se om de kan finde den samme svamp, ved at løfte en af deres tallerkner. Hvis det er den samme svamp, får de Hold 1´s svamp og et stik. Hvis ikke, lægger begge hold tallerknerne over svampene igen - og så er det Hold 2 til at udfordre, ved at løfte tallerknen fra en af deres svampe.

Det hold som får flest stik har vundet.

 Svampe
Svampe på træstub.
Foto: Malene Bendix.
 

Hvis I vil vil lærer svampene at kende
Det er jo rigtig rart at vide, hvilke svampe det er I spiller med. Det kan I undersøge, inden I går i gang med huskespillet.

Kig på svampene. Er der nogle I kender? Eller er der nogle I kan finde i jeres svampebog. Læg de svampe I kender på hver sin paptallerken, og skriv deres navn på tallerknen med sprittush eller blyant. Gør det samme med de svampe I lærer at kende vha. svampebogen. Læs i bogen om, hvordan svampene lever - måske kan sære historier om svampene hjælpe jer med at huske dem.

I kan også lave en liste over de svampe I lærer at kende og skrive deres historier op.

Vokshat Foto Janne Bavnhøj
Mønje vokshat er formentlig let at huske på farven. Foto Janne Bavnhøj

Spiselige svampe
Som I ved, er der nogle svampe man kan spise - og så er der en hel masse som er giftige. Hvis I vil spise nogle af de svampe I har fundet, skal I være helt sikre på, at de er spiselige. Brug svampebogen og læs alle kendetegn igennem, før svampene ryger på panden.


Her er tøndersvampe på et træ som er gået ud.
Foto: Malene Bendix.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.