Svampetryk

Lav aftryk af svampesporer
Du kan finde svampe i skovbunden. Foto: Malene Bendix.

Kort om svampe

Hvis du går ud i skoven en efterårsdag, kan du finde masser af svampe. Om efteråret er kombinationen af varme, fugtighed og næring perfekt for svampe. Men du kan faktisk finde svampe i naturen hele året rundt.
 
Hat og stok - og hyfer
En svamp består af en hat og en stok - og en masse hvide tråde - svampehyferne, som breder sig ud i jorden i det man kalder et mycelium. Hvis du forestiller dig, at den paddehat du kan se ovenpå jorden er frugten - som æblet på et æbletræ - så er de hvide tråde nede i jorden selve træet.
 
svamp-m-navne-300p.jpg

Hvad er hvad på en svamp.
Tegning: Eva Wulff.
 
Svampesporer
Under hatten sidder svampens sporer. Hver svamp kan lave flere milliarder sporer. De sidder på lameller eller i rør eller porer. Sporerne er bittesmå og meget lette. De kan spredes langt med vinden. Når en spore lander på et godt sted, vil den danne et nyt mycelium. Hvis to mycelier af samme svampe-art smelter sammen, kan de danne en ny paddehat.
 
Du kan se svampesporerne ved at lave et svampetryk.
 

Sådan gør du

Gå ud i skoven og find svampe. Skær dem forsigtigt over ved foden med en kniv - eller løsn den med fingrene. Tag kun dem du har brug for. Svampe falder let sammen - og derfor er det bedst at have dem i en kurv eller en papirspose.
 
Når du kommer hjem gør du følgende:
 
Skærer du stokken af 1 cm fra hatten.
  • Lim to stykker papir sammen - et hvidt og et farvet.
  • Læg svampehatte på papiret - så de ligger på overgangen mellem hvidt og farvet.
  • Kig efter et par timer. Svampen har sikkert kastet sine sporer - og du kan se dem på papiret. Nogle svampe har hvide sporer. Dem kan du se på den farvede del. Andre har farvede sporer. Dem kan du se på den hvide del.
  • Hvis du vil gemme dit svampetryk, kan du spraye det med hårlak.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.