Lav en kølle

En kølle bruger du til at slå på værktøj, når du arbejder i træ - f.eks. på en økse eller et stemmejern.
Eksempel på kølle

Lidt om køllen

Når du arbejder med værktøj, må du aldrig slå jern mod jern. Du ødelægger værktøjet, og du kan slå små splinter af jernet, som kan springe op i øjnene på dig. Har du for eksempel brug for at slå på en økse (det er nemlig en god måde at flække brænde på) eller et stemmejern (hvis du f.eks. skal lave en skål eller en kop) så kan du bruge en god kæp eller du kan lave et kølle.
 

Sådan gør du

Midt på stammen saver du cirka 1/3-del ind i stammen. Pas på at du ikke saver for dybt. Så knækker håndtaget når du skal slå med køllen.

Slå skal af
Med øksen slår du skallerne (det yderste stykke af stammen) af i den ende hvor du vil have håndtaget. Det er nemmest at styre hvis du gør sådan: sæt øksen på stammen og slå med køllen eller kæppen.

Håndtag
Fortsæt hele vejen rundt indtil du har et godt håndtag. Du kan evt snitte håndtaget til med dolken og slibe med sandpapir, så det bliver godt at holde på.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.