Snit en krybskyttefløjte

Sådan snitter du din egen krybskyttefløjte, som kan kalde på rådyr.

Lidt om krybskytter

I gamle dage var der mange krybskytter i skovene. Det var ofte fattige folk der ikke havde mad nok, og som risikerede strenge straffe for at få kød på bordet. I dag er der heldigvis ikke nogen der er så sultne - i Danmark i hvert fald - og derfor kan vildtet få lov at være i fred.

Krybskytterne brugte en bestemt slags fløjte for at lokke rådyrene tæt på. Krybskyttefløjten giver en pibende og faldende tone. Det er den samme lyd, som rådyr-lammet siger når det kalder på sin mor. Eller som hunnen siger når hun kalder på hannen i brunsttiden (juli – august). Derfor har rådyrene svært ved at modstå lyden.

Det smarte ved en krybskyttefløjte er at man kan holde den i munden, og samtidig have hænderne frie. Når krybskytten var på jagt i gamle dage, kunne han lokke rådyrene til med fløjten – og samtidig holde og sigte med geværet.

Krybskyttefløjten kan du bruge hvis du gerne vil se rådyr tæt på. Sæt dig alene ud i en skov med din fløjte. Sæt dig godt tilrette. Kald med fløjten og vent et stykke tid. Kald derefter igen. Måske kommer der et rådyr frem.

Sådan gør du

Instruktion til Snit en krypskyttefløjte

Snit evt. barken af pinden. Du kan dekorere fløjten som du vil.

 1. Flæk grenen med kniv og hammer sådan: Stil grenen på højkant. Sæt kniven fast i enden af grenen. Brug hammeren – eller hånden – til at slå kniven ned gennem grenen.
   
 2. Skær en fordybning i hver grenhalvdel så der bliver et hul midt på grenen når du sætter de to halvdele sammen. Hullet skal være ca. 2 mm højt og 2 cm langt.
   
 3. Tag græsstrået og del det på langs i to. Du skal bruge den del uden midter-ribben.
   
 4. Læg græsstrået mellem de to grenhalvdele. Strået skal ligge stramt.
   
 5. Bind krybskyttefløjten sammen med snor i begge ender.

Krybskyttefløjten kan holde længe. Den bliver normalt bedre når græsstrået er tørt - og dermed strammere.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.