Lav et spindelvævs-billede

Hent et spindelvæv med hjem på et stykke karton - og lav et billede ud af det.

Edderkoppespind - du kan bruge det til et billede. Foto: Malene Bendix.

Lidt om edderkopper og spind

Der findes edderkopper overalt i vores natur – både i skoven – men også i haven, i parken, i gården og på legepladsen i byen.

Rovdyr
Edderkopper er rovdyr. De lever af insekter og andre små dyr. Nogle edderkopper indhenter deres bytte i løb, andre i spring – og atter andre fanger deres bytte i et fang-net. Det er de net – eller edderkoppespind – vi kigger efter her.

Edderkoppespind
Der findes forskellige fang-net. Nogle er formet som en tragt, som insektet forvilder sig ind i. Andre er formet som hjul, der stritter ud i alle retninger, og standser insektet på dets vej gennem luften. Det er dem, du skal bruge her.

Korsedderkoppen spinder hjulspind, som du kan se det her på tegningen. Hvis du støder på en edderkop, der er ved at spinde et net, så stop op og se hvordan den gør.
  • Først spænder den støttetråde ud mellem græsstrå og grene.
  • Så lægger den en stjerne af tråde mellem støttetrådene.
  • Til sidst samler edderkoppen trådene i stjernen med tværtråde, som den spinder i en spiral. Den begynder fra midten og arbejder sig tålmodigt rundt og rundt, til den er ude ved kanten.

Edderkoppen på arbejde
Tegning: Eva Wullf
 
Undersøg en edderkop i et spind
Se hvordan edderkoppen klatrer i spindet, samtidig med at den spinder. Man kan tydeligt se at dens ben er udviklet specielt til at gribe om de tynde tråde. Det er et meget fint arbejde.
 
Hvis du forsigtigt følder på spiralens tråde med fingeren, kan du mærke at trådene er klistrede - helt perfekte til at fange smådyr i. Føl også på de støttetråde, der holder spindet - de er ikke klistrede. Her kan edderkoppen bevæge sig rundt.
 
Når edderkoppen er færdig med sit spind, kan den også spinde en signaltråd. Den går fra midten af spindet og ud til kanten, hvor edderkoppen gemmer sig, mens den holder i signaltråden. Hvis en lille flue går i nettet, vil signaltråden ryste - og så er edderkoppen over den som en mis. Den lammer fluen med sine giftkroge - og spinder den lynhurtigt ind i spind. 
 

Sådan gør du

Tag ud i skoven og find spindelvæv. De er nemmere at se en fugtig, tåget morgen, når de er dækket af dug. Find det smukkeste spindelvæv og skræm edderkoppen væk. Der skal være plads til at sætte et stykke karton bagved edderkoppespindet.

edderkoppebillede
Tegning: Eva Wulff
 
  • Tag nu din hårspray frem – og sprøjt spindelvævet til med hårspray.
  • Tag talkumflasken frem, og pust talkumstøv på spindelvævet.
  • Tag et stykke karton frem. Hold det bag spindelvævet, så du kan se hvordan det gør sig smukkest på papiret. Løft kartonen op, så spindelvævet sætter sig fast på kartonen. Klip spindelvævet fri med saksen. Læg kartonen til at tørre. Og vupti – et billede!

Du må kun se – ikke røre – ved spindelvævet bagefter. Det går ret let i stykker.

Tip: Du kan i stedet for hårspray bruge en sprayfarve. Så er spindelvævet tydeligere, når du arbejder med det og på det færdige billede.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer eller pædagog, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.