Se flagermus

Flagermus er de eneste pattedyr der kan flyve. Du kan se dem i sommernatten.
Sovende flagermus. Den hænger i træerne med hovedet nedad og har foldet sine vinger sammen. Flagermusene sover om dagen i hule træer og andre huler. Foto: NaturGrafik.dk

Lidt om flagermus

Måske har du prøvet at sidde udenfor en sommeraften. Når mørket falder på, kommer mørke væsner frem, og flyver flaksende frem og tilbage oppe luften. Det er flagermus. De ligner små mørke fugle, der er for sent oppe.

Nattejagt
Flagermusene jager om natten. De fanger nogle af de insekter, der er aktive i mørket – f.eks. natsværmere, biller og myg.

Ser med ekko
For at finde rundt i mørket, bruger flagermusen sin stemme og stemmens ekko. Flagermusen udstøder nogle skrig, der er så høje, at vi mennesker ikke kan høre dem. Når lyden rammer noget – f.eks. et bytte – bliver den kastet tilbage igen som et ekko. Flagermusen har nogle meget store og forfinede ører. Ud fra ekkoet kan den finde ud af, hvor langt billen er væk, hvor stor den er osv. På samme måde finder flagermusen ud af, om der står et træ eller en mur i mørket, som den skal flyve udenom. Man kan sige at flagermusen ser med sit ekko.

Du kan undersøge flagermusens flugt på flere måder – her får du nogle ideer.
 

Sådan gør du

Kig op
Find et sted, hvor flagermusene flyver. Læg dig ned på ryggen, og undersøg hvordan de flyver frem og tilbage – og hvor hurtige de er i deres flugt. Kan du følge en bestemt flagermus over længere tid?

Byd flagermusen på te
På sådan en sommeraften er det dejligt med en kop te. Hvis I laver teen af teposer, kan du vride en te-pose tør, og kaste den op til flagermusene. Så kan du se dem cirkle omkring posen. Husk at samle te-poserne ind, når du er færdig.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.