Se på snefnug

Se på snefnug med lup.
Man kan kigge på snefnug

Lidt om aktiviteten

Et snefnug er en iskrystal. Den er dannet af underafkølet vand i de højere luftlag i atmosfæren. Ikke to krystaller er ens. Men de er alle sammen formet som stjerner med 6 arme.

Støv fra hele verden
Snefnug er som breve fra andre verdner. Hvert snekrystal er bygget op omkring et lille støvkorn. Det kan være en svampespore fra skoven, et sandkorn fra Sahara – eller et støvkorn fra en stjerne i universet. Omkring hvert støvkorn fortættes damp fra skyerne til dråber. Og da der ofte er koldt i de højere luftlag, så fryser dråben til en iskrystal – et snefnug. Når det er vinter, er det ofte koldt nok til at snefnugget kan falde helt ned på jorden uden at smelte. Og så kan du kigge på dem.

Nordenskiölds forsøg
Det var den gamle polarforsker, A. E. Nordenskiöld, som opdagede at der er partikler fra hele verden i snekrystaller. Han smeltede sneen, og undersøgte de små partikler der lå tilbage på bunden af kasserollen. De viste sig at stamme fra hele verden – og universet med.
 

Sådan gør du

Gå ud en vinterdag – gerne i skoven hvor sneen er hvid. Tag lidt sne på vanten og din lup op ad lommen. Kig på sneens krystaller. Se at de alle er forskellige – ikke to er ens.

Lad lidt af sneen smelte i din hånd. Se de små støvkorn som snefnugget er bygget op omkring. Hvor mon de kommer fra?

Det ville være et kæmpe-arbejde at finde ud af det – men det er sjovt at drømme og forestille sig hvor det lille støvkorn stammer fra.

Tegn snefnug
Når du kommer ind igen, kan du se om du kan tegne nogle af iskrystallerne – mens du drikker varm kakao – naturligvis.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.