Hyldefløjte

Se, hvordan du snitter en fløjte af en hyldegren.
Hyldegren, kniv, prop og skrue. Det er alt hvad du skal bruge. Foto: Malene Bendix.

Kort om hyldefløjter

Hvis du skærer dig en hyldegren, kan du se, at kernen i grenen består af en blød, porøs marv, som er let at få ud. Derfor er hylden supergod at skære fløjter af - den er allerede næsten hul. Se her hvordan du gør.
 

Sådan gør du

God gren
Find en frisk hyldegren, der er lige så tyk som din tommelfinger (eller lidt tykkere, hvis du er lille). Den skal ikke have knaster, men der skal være marv i kernen. Skær et stykke af grenen - det skal være 8 - 10 cm langt.

Foto: Malene Bendix

Mundstykke
Først skærer du et skråt snit til mundstykket i den ene ende af grenen.
 
Lufthul
I samme ende - men på den modsatte side - skærer du så 2 cm nede et lufthul. Snit et lige snit foroven, helt ind til den hvide marv. Skær så et skråt snit der når ind til det.
 

Foto: Malene Bendix

Marven ud
Nu skal du fjerne den bløde marv i hele fløjten. Det bedste redskab til at fjerne marv med er en eger fra et cykelhjul - det er en lang tynd jernpind med gevind i den ene ende som er god at skrabe hyldemarv ud med. Du kan også bruge en lang tynd skrue eller lignende.
 

Foto: Malene Bendix

Grundig
Vær grundig og skrab hele marven ud. Hvis fløjtens lyd skal blive klar, skal indersiden være glat.

Foto: Malene Bendix

Prop
For at få lyd ud af fløjten, skal du nu lave et tonehoved. Pas et stykke træ til, så det passer præcis i hullet ved mundstykket, som en prop. Du må lave proppen af en anden træsort end hyld. Hæg er godt. Skær først proppen af den gren du har snittet den af til sidst - så har du noget at holde i mens du snitter.
 

Foto: Malene Bendix

Flis af prop
Snit en lille smule af toppen af proppen, så du kan blæse en smal stribe af luft ind over det. Pas proppen til så den passer præcist i længden. Væd den med spyt og sæt den i fløjten.
 

Foto: Malene Bendix

Pas til
Tit må man prøve sig lidt frem med at passe proppen til, før fløjten kan give en klar tone.

 
Foto: Lisbet Andersen
Nederste foto: Lisbet Andersen.

Luk hul
Hullet i den modsatte ende kan du lukke med en finger, når du spiller - men du kan også snitte en prop der passer til - eller lade være at skrabe marven ud i den ende.

Fløjt
Og så er det bare at fløjte.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.