Spark æ dåse

Verdens bedste leg.
Bliv Skjoldunge børn løber - Vandløbets liv og kræfter. Foto: INSP Media.

Lidt om spark æ dåse

Dengang jeg var bette i Sønderjylland, da legede vi "Spark æ dåse". Hver gang der var nogen der havde fødselsdag, så legede vi den leg hjemme hos dem. Den er nemlig sjov. Man kan være mange med. Og så kan man lege den alle mulige steder - i skoven, i haven, i gården - bare der er gemmesteder. Her kan du se, hvordan man gør.
 
"Spark æ dåse" hedder også alt muligt andet. Nogle steder siger de "dåseskjul", andre "dåsekaput", "dåsegemme", "sparke til dåse", "en to tre krone" og ja - det kommer an på, hvor du er i landet.
 

Sådan gør I

  • Find ud af, hvem der skal være den. Det er tit en af de store, der starter - men I kan også tælle Okker gokker eller trække lod.
  • Den-der-er-den tæller til 50 og alle de andre løber væk og gemmer sig. Når Den-der-er-den er færdig med at tælle råber han "Nu kommer jeg" - og så går han/hun igang med at lede.
  • Når Den-der-er-den ser en af de andre, løber han hen til dåsen og råber "Mette i dåsen!". Og så er Mette taget til fange henne ved dåsen.
  • De andre kan befrie Mette ved at krybe, kravle og liste sig tættere på dåsen - og så drøne hen og sparke til den, mens de råber "Alle fri !". De skal selvfølgelig nå dåsen før Den-der-er-den, ellers er de også fanget.
  • Hvis der er blevet sparket, skal Den-der-er-den hente dåsen og tælle til 30 med lukkede øjne. Imens løber alle de andre væk og gemmer sig igen.
  • For Den-der-er-den, gælder det om at få puttet alle i dåsen. Den-der-er-den må ikke "ruge" på dåsen. Han/hun skal gå lidt væk, for at lede.
  • Når alle er fanget, er det den der blev taget først, som skal være den næste gang. Han eller hun tæller til 50 - og så er legen i gang igen.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.