Hyldebær-suppe
Sådan laver du en dejlig suppe af hyldebær.
![Klase af hyldebær. Tegning: Eva Wulff. Klase af hyldebær. Tegning: Eva Wulff.](/sites/skoven-i-skolen.dk/files/styles/default/public/migrated/hyldebaer.gif.webp?itok=Tj3HU41x)
Lidt om hyldebærsuppe
En skål hyldebærsuppe luner godt på en kold efterårsdag eller hvis du er forkølet. Hvis du laver en stor portion kan du gemme noget af suppen i fryseren.
Husk at rå hyldebær indeholder blåsyre - og er giftige. Men hvis du koger hyldebær 1 kvarter, forsvinder giften - og du får den stærk, sund og god hyldesaft.
Sådan gør du
- Riv hyldebærrene af stilkene med en gaffel.
- Skær 2 æbler i stykker.
- Skyl bærrene og hæld dem i gryden sammen med vand, æbler og sukker.
- Kog suppen til hyldebærrene er møre - gerne 1 kvarter..
- Nu skal bær og æblestykker sies fra. Sæt sien over skålen og hæld suppen gennem den. Suppen ligger nu i skålen.
- Hvis du vil have æblestykker i suppen, så skær de sidste 2 æbler i terninger. Hæld suppen tilbage i gryden sammen med æblerne. Kog suppen 15-20 minutter til æblestykkerne er møre.
- Hvis du vil have suppen lidt tykkere, så kan du tilsætte kartoffelmel. Det gør du sådan: I glasset blander du kartoffelmel med lidt koldt vand. Sæt låget på og ryst godt. Når der ikke er flere klumper i hælder du blandingen i suppen. Hæld lidt i af gangen og rør rundt. Stop når du synes suppen har den rigtige konsistens.
Du kan spise suppen som den er, eller sammen med tvebakker, ristede havregryn eller ristede brødterninger.