Urtesmør
Sådan laver du dit eget urtesmør.
![Du kan smage urtesmør til med skovsyre. Foto: Malene Bendix](/sites/skoven-i-skolen.dk/files/styles/article/public/skovsyre2_taet.JPG.webp?itok=2uR0oyMO)
Lidt om smør
Du ved sikkert godt at smørret kommer fra fløden fra mælken fra koen. Men hvordan bliver det egentlig til smør? Her er tre forskellige metoder til, hvordan I kan lave jeres eget smør, og smage det til med skovens grønne urter. Det er ikke så svært.
Sådan gør du
Her får du tre metoder:
Smør 1
Hæld fløde op i et syltetøjsglas. Der skal højst 1/3 fløde i glasset. Kom nødden eller træperlen i glasset. Ryst glasset til du kan se en klump af smør inde i det. Det tager omkring et kvarter.
Smør 2
Lav et piskeris af tynde grene. Hænd fløden op i en skål - og pisk fløden til den bliver til smør.
Smør 3
Hæld fløde i posen sammen med nødden. Pust posen op - og bind knude på posen, så der er masser af plads til fløden. Ryst fløden i posen til det er blevet til smør.
Når smørret er færdigt, hælder du kærnemælken fra. Du kan evt. si og vride smøret i et rent viskestykke. Smag smørret til med lidt salt og hakkede urter fra skoven (skovsyre, almindelig syre, løgkarse, friske bøgeblade eller vejbred).