Bingelurt (Mercurialis perennis)

Her kan du læse om den lille grønne bingelurt.
Bingelurt

Klik på det du vil læse om:

Blomst og blad

Lille og grøn
Måske har du aldrig lagt mærke til bingelurt. Det er en lille grøn urt, som vokser i skovbunden, men som er lidt svær at opdage.
 
Blade
Bladene sidder overfor hinanden to og to. De er savtakkede og har små hår.
 
Blomster
Bingelurt blomstrer i april og maj. Blomsterne er bittesmå og nærmest grønne. De er rigtig svære at få øje på, men prøv alligevel. Bingelurt er nemlig det man kalder særbo. Det betyder at der er specielle hanplanter og specielle hunplanter.
  • Hunblomsterne sidder to og to sammen i bittesmå blomsterstande. De er grønne og har små hår og to krumme støvfang. Hunblomsterne udskiller nektar og de bliver bestøvet af insekter - især fluer.
     
  • Hanplanten blomstrer med bittesmå gule hanblomster på lange blomsterstande.
Bingelurt blomsterstande
 
Bestande
Ud over at sprede sine frø, breder bingelurt sig også med underjordiske udløbere. På den måde danner den store bestande.
 

Frugt og frø

Kapsler med dun
Frugterne er dunede kapsler, der sidder sammen to og to. Bingelurt hedder faktisk bingelurt fordi hunblomsterne ligner lidt bittesmå testikler (bingler).
 
Slyng-spredning
Når en frugt er moden om efteråret, springer den op. Hvis du er heldig kan du se den slynge sine to frø langt væk.
 
Hjælp fra myrer
Hvert frø har et lille vedhæng som indeholder en olie, som myrerne godt kan lide. Derfor samler myrerne bingelurts frø og slæber dem med sig, så langt de kan. På et tidspunkt bider de vedhænget af og lader frøet ligge. På den måde hjælper myrerne bingelurt med at sprede sine frø. 
 

Familie

Vortemælk-familien
Bingelurt tilhører den plantefamilie som hedder vortemælk-familien.
 

Levested og udbredelse

Voksested
Du kan finde bingelurt i skoven. Den vokser på god, fugtig muldbund - og den kan tåle at vokse i skygge af de store træer. Bingelurt står grøn i skovbunden hele sommeren og langt hen på efteråret.
 
Udbredelse
Bingelurt er sjælden i Nordjylland og Vestjylland - men i resten af landet er den helt almindelig. Den findes også i sydlige Sverige, Norge og Finland.
 

Hvad kan du bruge bingelurt til

Kig på bingelurt
Undersøge blomster, blade og frugter. Du kan også presse planten. Og så grine lidt af navnet.