Blomsterlege og varsler

Se her, hvordan du kan se ind i fremtiden med mange forskellige blomster
Blomsterbuket med smørblomst og vild kørvel. Foto: Malene Bendix.

Kort om blomster, lege og varsler

Se her, hvordan du kan se ind i fremtiden med mange forskellige blomster. De fleste fortæller om held og lykke og kærester. Og det er jo ret interessant.
 

Sådan gør du

Her er forskellige blomster du kan bruge til at lege med - og tage varsler.
 

Tusindfryd

Elsker - elsker ikke. Hvis du gerne vil vide, om den du er forelsket i også godt kan lide dig, så pluk en tusindfryd og spørg den til råds. Hiv et lille hvidt kronblad af mens du siger: "Elsker". Hiv det næste af, mens du siger: "Elsker ikke". Bliv ved med skiftevis "Elsker" og "Elsker ikke" til du når til det sidste kronblad. Det fortæller dig, hvad den du elsker føler for dig.
 
Tusindfryd - elsker - elsker ikke
 
Tusindfryd. Foto: Malene Bendix.
 
Tusindfryd er lette at finde. De vokser i de fleste græsplæner.
 

Forglem-mig-ej

Forglem-mig-ej blomsten er lyseblå. Hvis du plukker en buket og giver den til den du kan lide - så siger du til ham eller hende: "Glem mig ikke".
 
Forglemmigej
 
Forglemmigej - Glem mig ikke.
Foto: Malene Bendix.

 
Mælkebøtter

Når de gule mælkebøtter blomstrer af, så står mælkebøtten med en masse små faldskærme, som man kalder fnok. Et fnok er et frø med en lille faldskærm, som kan bære frøet langt ud i verden. Hvis du gerne vil finde ud af, hvor mange kærester du har, så pust til et mælkebøttehoved med fnok. Du må kun puste én gang. Tæl nu hvor mange fnok der er tilbage - det svarer til alle dine kærester. 
 
Mælkebøtte - fnok
 
Pust en gang til mælkebøtten - og se hvor mange kærester du har.
Foto: Malene Bendix.
 
Der er også nogle som siger, at det betyder held, at kunne puste alle fnok af i et pust.
 

Vejbred

Hvor mange børn får du? Det er meget let at få at vide. Du skal bare plukke et blad fra glat vejbred. Den vokser langs veje og stier over hele Danmark. Du skal trække bladet af ved bladstilken. Når du gør det, vil nogle af ribberne på undersiden stikke ud. Tæl ribberne. Så mange børn får du. Det er da meget rart at vide.
 
Glat vejbred
 
Glat vejbred. Hiv i et blad - og se hvor mange børn du får.
Foto: Malene Bendix.
 

Burre

Kender du burrer? Burrens frø sidder mange sammen i runde hoveder. Hvert frø har en krog, så burren kan hænge fast i dyrs pels og menneskers tøj og hår.
 
Filtet burre
 
Her er filtet burre i blomst. Når den er blomstret af, står de runde hoveder tilbage.
Foto: Malene Bendix.
  
Burren kan vise, hvor mange børn din ven får. Kast en håndfuld burrer på din vens trøje. Tæl hvor mange som sidder fast. Så mange børn får din ven.
 

Græs

Når du går i naturen, står der tit græs og vifter med deres blomster- eller frø-stande. Dem kan du bruge til at lege den berømte leg "Høne eller hane". Tag med fingrene om blomsterstanden - og hiv alle blomster eller frø af. Hvis det er  "Høne", så sidder de frø du har hevet af i en lille kvast - som en hønehale. Hvis det er "Hane", så sidder de frø du har hevet af spredt med store og små imellem hinanden, som en lang hane-hale.
 
Lundrapgræs
 
Rapgræs kan du let bruge til at lege "Høne eller hane."
Foto: Malene Bendix.
 
Tag igen om et strå og spørg en af de andre "Høne eller hane?" Han skal så svare, hvad han tror det bliver. Det kan være han svarer "Høne". Hiv nu og se hvad det bliver. Hvis det er høne, vinder din ven. Hvis det er hane vinder du. 
 

Firkløver

De fleste kløverblade er sat sammen af tre små blade - men nogle få er sat sammen af fire, fem eller seks. Det er rigtig hyggeligt at sidde og lede efter firkløvere sammen. Der er ikke så mange, så man er rigtig heldig, hvis man finder en.
 
Hvis du finder en firkløver, så betyder det held og lykke. Tag firkløveren med og læg den i pres i en bog.
 
Du kan finde mange forskellige typer af kløver. Rødkløver vokser på marken. Hvidkløver finder du tit i græsplænen.
 

En buket blomster

Giv en buket blomster til en du kan lide. Det bringer glæde.
 
blomsterbuket3_06-2008_0.jpg
En ordentlig sommerbuket med smørblomster og vild gulerod.
Foto: Malene Bendix.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.