Blåbær (Vaccinium myrtillus)

Her kan du læse om blåbær
Blåbær. Foto Nynne Sørgaard

Blå bær på lille busk

Blåbær vokser på en lille busk - en dværgbusk, der kun bliver mellem 15 og 45 cm høj. Busken er let at kende - også om vinteren - for stænglerne er grønne og kantede. Blåbærbusken er flerårig - og den fælder de små blade om efteråret, som andre buske.
 
Blade
Blåbærbuskens blade er grønne - og æg-formede, med fine savtakker i kanten og en kort stilk.
 
Blomster
Blåbærs blomster er røde eller grønhvide - og formet som små krukker. De er små - 4 til 7 millimeter i diameter.
 
Blåbær
Blåbær er mørkeblå, ja næsten sorte - og blåduggede, som små blå vindruer. De er modne i juli - og smager uendeligt godt både rå og som syltetøj. Og så er de fulde af vitaminer.
 
Blå mund
Hvis du kigger på saften fra et frisk blåbær, er den rød-lilla. Men hvis du putter et blåbær i munden og tygger det, bliver saften mørkeblå. Saften bliver neutraliseret, når den kommer i forbindelse med spyttet i munden - og så får den en kraftig blå farve. Og du får blå mund.
 
Udbredelse
Du kender måske blåbær fra Sverige, hvor de vokser i de store svenske skove. Men vi har også blåbær i Danmark. De er almindelige i Jylland - og mere sjældne på øerne. Du kan finde blåbærbuske i skove og plantager på fugtig, mager og sur jordbund - og på heden.
 
Levevis
Blåbærbusken sender udløbere ud under jorden, som bliver til nye buske. Derfor kan den danne tætte bestande. Busken tåler skygge - og vokser derfor fint i granskov.
 
Blåbær
Se de små savtakkede blade, der er formet som æg.
Foto: Malene Bendix.