Erantis (Eranthis hyemalis)

Her kan du læse om erantis.
Klik på det du vil vide mere om:
  • Erantis
  • Blomst og blad  
  • Familie
  • Udbredelse
  • Historier om erantis
     

Erantis

I det allertidligste forår, hvor det stadig er bidende koldt - kigger en lille gul blomst op af mange haver. Det er erantis. Hvis du plukker en erantis og snuser til den, kan du dufte hele den dejlige sommer, som snart skal komme.
 
Erantis
Her kan du se flere typer af blade.
Foto: Malene Bendix.
 

Blomst og blad

Erantis er en 5 - 15 cm høj urt. Den er flerårig - det betyder at planten visner væk om vinteren - og skyder igen næste forår.  
 
Blomst og frugt
Erantis gule blomst har 6 gule bægerblade, 6 små kronblade med nektar, en masse støvblade - og 6 støvfang i midten. Frugter er 6 små bælgkapsler. Den nektar, som findes i de små kronblade er føde for de første bier, som kigger frem efter vinteren.   
 
Blade
Erantis har fligede grønne blade, som ligner små hænder. Der er både løv-blade - og høj-blade, som sidder lige under blomsten.
 
Stængel
Stænglen er gul, glat og hul.
 
Stængelknold
Erantis er en flerårig plante. Den kan skyde så tidligt om foråret, fordi den har en stængelknold fuld af stivelse, der virker som en madpakke. De stængelknolde som kun er et år, skyder kun løv-blade. De stængelknolde som er flere år kan skyde både løv-blade, høj-blade og blomster.
 

Familie

Erantis kaldes også "Have-erantis". Den tilhører Ranunkel-familien. Her er mange gule, hvide og blå blomster, som fx ranunkel, anemonerne, vorterod og andre.
 

Udbredelse

Erantis er oprindeligt en haveplante i Danmark - men du kan også støde på den i parker og skove. Erantis stammer oprindeligt fra Centraleuropa.
 

Historier om erantis

Erantis er til stor glæde for mennesker, fordi den er en af de første forårsblomster. Pluk den og sæt den i vase indenfor. Erantis er giftig for mennesker.