Vintergæk (Galanthus nivalis)

Læs om vintergækker og gækkebreve.
En vintergæk.
Klik på det du vil læse om.

Vintergæk

Kender du vintergækken? Det er en af de allerførste forårsblomster, som kigger op i haverne allerede i februar måned. Vi kalder den for vintergæk, fordi dens blomster laver sjov - gækker - midt om vinteren - og får os til at tro, at det er sommer. 
 
Gækkebrev
Du kan også bruge vintergæk til at lave sjov. Klip et fint gækkebrev i hvidt papir, når vintergækkerne blomstrer. Sæt en vintergæk i brevet. Skriv "Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker" - eller andre kloge ord. Prik dit navn ind - og send gækkebrevet til din bedstemor. Hvis ikke hun gætter, at det er dig som har sendt gækkebrev, så får du et påskeæg til påske. 
 

Blomst og blad

Blomst
Vintergæk er en lille hvid haveblomst, som blomstrer i februar og marts. Blomsten er hvid og sidder og nikker alene på stilken. Kronen er 15 - 20 mm. De 3 ydre kronblade er helt hvide. De 3 indre er hvide med grønne pletter i spidsen. I blomsten sidder også 6 støvdragere og 1 griffel
 
Blade
Vintergæk kan blive 10 - 15 cm høj. De grønne blade sidder overfor hinanden i par. De er 4 - 7 mm brede og ca 10 cm lange.
 
Løg
Vintergæk er en løgplante. I løget gemmer den en madpakke af stivelse, som gør, at den kan blomstre så tidligt om foråret.
 
Dorthealiljer
Vintergækker kan forvilde sig ud i skoven som her. Men det er en haveblomst.
Foto: Malene Bendix.
 

Familie

Vintergæk tilhører Liljefamilien, hvor du også kan finde andre smukke forårsblomster med løg som tulipan, scilla. guldstjerne, liljekonval m.fl.
 
Dorthealilje
Dorthealiljen ligner vintergæk meget. Kronen er lidt større, alle kronbladene har en grøn eller gul plet i spidsen. Dorthealiljen blomstrer også tidligt om foråret.
 

Udbredelse

Vintergæk hører ikke naturligt til i Danmark. Den vokser naturligt i Spanien (Pyrenæerne) og i Kaukasus. Planten blev indført i 1400-tallet af munke og nonner.
 

Historier om vintergækken

Blomst fra paradis
Der var engang en from kvinde som hed Dorthea. Dorthea lovede alle, at når hun engang døde, så ville hun sende blomster fra Paradisets have ned til jorden. Stakkels Dorthea døde midt på vinteren, men fordi hun havde været så from, så bragte en engel en hvid klokkeblomst ned på jorden, så blomstrer på Dortheas dag - den 6. februar.

Kært barn har mange navne
Vintergækken er blevet kaldt meget forskelligt. Her er et par af blomstens navne:

  • Vintergæk
  • Sneklokke
  • Hvidblomme
  • Kyndelmisseblomst
  • Sommergæk