Hulkravet kodriver (Primula elatior)

Her kan du læse om den gule forårsblomst fladkravet kodriver og dens fætre.
Her kan du læse om hulkravet kodriver og dens fætter fladkravet kodriver. Klik på det, du vil læse om:

Blomst og blad

Blomster
Hulkravet kodriver blomstrer i skoven i april og maj. De lysegule blomster hænger flere sammen i nikkende skærme. De ligner lidt kopatter - og krodriver betyder faktisk også kopatteblomst. Prøv en gang at snuse til blomsterne. De dufter fantastisk.   
 
Hver blomst har 5 lysegule kronblade, der er vokset sammen til en tragt. Den yderste del af kronbladene danner en hul skål. Hvis du kigger ind i blomsten af en hulkravet kodriver kan du se 5 orange prikker.
 
Fladkravet kodriver
Hulkravet kodriver har en fætter - fladkravet kodriver (se foto) - der ligner den rigtig meget. Fladkravet kodriver har flad krave - og den har ikke røde prikker i blomsten - sådan kan du kende forskel på de to planter, der ellers ligner hinanden meget.
 
kodriver3_04-2009_0.JPG
Fladkravet kodriver. Se blomster.
Foto: Malene Bendix.
 
Bestøvere
Hulkravet kodriver bliver bestøvet af citronsommerfugle - og det ser helt fantastisk ud, når de gule sommerfugle flyver omkring de gule blomster. Den bliver også bestøvet af bier og humlefluer. 
 
Blade
Bladene er det man kalder omvendt ægformede og skyder fra en bladroset. De er grønne hele sommeren og til langt hen på efteråret - og kan derfor lave fotosyntese en stor del af året. De sukkerstoffer, der dannes, gemmer planten i jordstænglen. Så kan den skyde tidligt til næste forår. Hulkravet kodriver er flerårig. 
 
kodriver_fladkravet2_2008_0.JPG
Fladkravet kodriver - ligner meget hulkravet. Se bladene.
Foto: Malene Bendix.

Frugt og frø

Frugten er en kapsel, der stritter op i luften. Hver kapsel er fyldt med mange små frø, der bliver spredt vidt omkring, når vinden river i planten.
 

Familie

Hulkravet kodriver hører til Kodriverfamilien, som er en stor familie med mange smukke blomster. Den er i særlig tæt familie med fladkravet kodriver og storblomstret kodriver. 
 

Levested

Du kan finde kodriver på muldbund i lyse løvskove, krat, på enge og overdrev. Når den blomstrer i april og maj er den let at kende på de helt lysegule blomster.
 
Planten kræver leret, næringsrig jord med kalk.
 

Udbredelse

Hulkravet kodriver er almindelig over det meste af Danmark - undtagen i Vestjylland og Midtjylland.
 

Hvad kan du bruge kodriver til

Når du ser den første kodriver om foråret, må du ønske.
 
Du kan bruge blade og blomster til urtete.