Hvem bestøver hvilken blomst

Undersøg blomster - og de de insekter der bestøver dem.
Blomster og Bestøvning.

Lidt om blomster

De fleste planter sætter blomster. De bruger dem, når de skal formere sig. Blomster kan have mange former og farver, men hvis du ser nærmere efter, er de fleste blomster bygget op på nogenlunde samme måde. Her kan du se en skitse af en blomst.

I blomsten finder du:

 • Yderst sidder bægerbladene. De er tit grønne og du kan finde dem nedenunder kronbladene. De beskytter bl.a. knoppen.
 • Så kommer kronbladene. De har ofte flotte farver - især hvis blomsten bliver bestøvet af insekter. Kronbladene kan også have mønstre der leder insekterne ned til frugtanlægget og støvblade.
 • Støvbladene er de hanlige dele af en blomst. De laver blomsterstøv (pollen). Prøv at pille de små støvknapper i stykker - og se om du kan finde pollen derinde.
 • Frugtanlægget er den hunlige del af en blomst. Ovenpå frugtanlægget sidder et støvfang - det er her de små pollenkorn fra hanblomsten lander. Inde i frugtanlægget er der en masse små frøanlæg, der bliver til frø, hvis frugtanlægget bliver bestøvet.
 • Støvblade og frugtanlæg kan sidde i samme blomst, eller i hver sin. Det kommer an på hvilken blomst du kigger på.
 
Foto: Janne Bavnhøj
Her er hyldeblomster. Hvor mange kronblade har blomsten? Hvor mange støvblade? Og hvor mange støvfang? Kan du se bægerbladene. Læg mærke til, at der sidder en atypisk blomst forrest? Foto: Janne Bavnhøj.
 

Kig i en blomst

Find dig en blomst og kig ind i den.
 • Kan du finde bægerbladene?
 • Kan du finde kronbladene?
 • Kan du finde støvbladene?
 • Kan du finde støvfanget?
 • Prøv at skille blomsten ad – måske kan du se frugtknuden og de små frøanlæg.
   
tulipan_stovdr1_300p.jpg
Find støvdragere og støvfang i en tulipan. Foto: Malene Bendix.
 

Bestøvning

Hvis en plante skal kunne sætte frø, skal den bestøves. Det vil sige, at blomsterstøv (pollen) fra en han-blomst skal flyttes over til en hun-blomst. Da blomster ikke kan gå, er de nødt til at få hjælp til at blive bestøvet. De kan få hjælp af:

 • Dyr: Især insekter bliver lokket af blomsternes farver, dufte og søde nektar til at bære blomsterstøv fra hanblomst til hunblomst. De planter der bliver bestøvet af insekter, sætter ofte smukke, farverige og duftende blomster.
 • Vind: En del planter bruger i stedet for vinden til at bære blomsterstøv (pollen) fra hanblomsten til hunblomsten. De planter der bliver bestøvet af vinden behøver ikke at sætte flotte blomster. Græsserne og en del af træerne blive f.eks. bestøvet af vinden.
anemone2_2008_0.JPG
Anemoner. Se de mange støvfang i midten og mange støvblade udenom. Anemone bliver bestøvet af bier - og der kommer mange frø fra sådan en blomst. Foto: Malene Bendix.
 

Sådan gør du

Tag ud i naturen. Du skal finde et sted med mange forskellige blomster. Det kan være i skoven, men det kan også være på en eng, i en have, ved en sø eller et andet sted.
 

Se bestøvning

Kig på blomsterne omkring dig. Kan du se insekter svirre omkring nogle af dem. Sæt dig stille ned og kig på dem.
 • Tit vil insektet kravle ind i blomsten for på en eller anden måde at suge nektar.
 • Mens insektet suger, vil der ofte få blomsterstøv på sig fra støvdragerne. Kan du se det?
 • Når insektet har suget færdig, flyver det videre, for at finde nektar i en anden blomst. Følg efter, hvis du kan, og se hvor det lander. Er det den samme slags blomst? Hvad sker der med det støv insektet har med fra den første blomst?
naeldens-takvinge020_mortenddhansen_0.jpg
Sommerfuglen Nældens takvinge bestøver en blåhat.
Foto: Morten D. D. Hansen.
 

Hvilke insekter og hvilke blomster

Undersøg om bestemte insekter besøger bestemte blomster. Du kan evt. skrive dine iagttagelser her:
 
Plantens navn Blomstens farve Hvilket insekt bestøver Hvor lang tid tager et besøg
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
Viser der sig et mønster?
 • Vil specielle insekter helst besøge specielle blomster?
 • Er der nogle blomster der får besøg af mange forskellige insekter?
 • Man siger at de gule og hvide blomster bliver besøgt af mange forskellige insekter, som f.eks. bier, biller, hvepse, fluer. Sommerfugle besøger også de lyserøde blomster, mens bier er glade for de blå. Passer det med hvad du har set?
storplettet-perlemorsommerfugl043_mortenddhansen_0.jpg
En storplettet perlemorssommerfugl suger nektar i en knopurt.
Foto: Morten D. D. Hansen.

Tegn blomst og bestøver

Prøv om du kan fange et insekt, der bestøver en blomst. Du kan bruge en ketcher - og putte insektet ned i et syltetøjsglas med låg, så du kan kigge på det i fred og ro. Hvis du fanger sommerfugle, skal du bruge et stort glas, så de ikke bliver beskadiget.
 
Du kan bruge en bog om insekter til at finde ud af hvad det er for et insekt du har fanget. Der findes rigtig mange insekter, så fortvivl ikke hvis du ikke finder det helt rigtige.
 
I rammerne her kan du tegne en blomst og et insekt du har set bestøve den.
 
Blomst
Insekt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.