Lille frostmåler (Operopthera brumata)

Her kan du læse om sommerfuglen lille frostmåler. Dens larver kan lever af blade - og kan afløve flere forskellige slags træer.
Klik på det, du har lyst til at læse om:

Hvordan ser lille frostmåler ud?

Han og hun
I det sene efterår kan du finde de voksne sommerfugle af lille frostmåler. Hannen og hunnen er meget forskellige. Hannen ligner en sommerfugl, med lysebrune for- og bagvinger med et fint mønster af mørkebrugne linjer og et vingefang på 2 - 3 cm. Hunnen ser helt anderledes ud. Den har nærmest ikke nogle vinger - kun to bittesmå forvinge, der er 2 mm lange. Hun ligner mere en lille bille end en sommerfugl.
 
Lille frostmåler hun
Her er hunnen af lille frostmåler. Du kan se de bittesmå vinger ved hovedet. Foto: Morten D. D. Hansen.
 
Larve
Larven af lille frostmåler er stribet på langs med grønne og brune striber. Den er næsten nøgen - dvs. den har kun ganske få hår. Larven er en rigtig målerlarve med 3 par ben foran og to gangvorter bagved. Når den bevæger hen ad en gren, ser det ud som om den måler grenen op. Den holder fast med benene og bukker kroppen opad i en bue, så gangvorterne kan gribe fat lige bag ved benene. Så holder den fast med gangvorterne bagved og strækker forkroppen ud i luften til de får fat et nyt sted. Måle måle. 
 

Hvor findes lille frostmåler

Lille frostmålers larver lever på de fleste træer og buske. 
 

Lille frostmålers liv

Han og hun sværmer fra oktober til december. Hunnen lægger sine æg på løvtræer og buske - og næste forår klækkes æggene til larver. Larverne lever mellem sammenspundne blade i fra maj til juli. De æder af bladene.
 

Lille frostmåler kan afløve hele træer

Nogle år er der rigtig mange larver af lille frostmåler. Hvis et egetræ bliver angrebet af mange larver på en gang, kan hele træet blive afløvet, dvs. miste bladene. Du kan se, at det er lille frostmåler der har været på spil, hvis et træ er afløvet fra bunden af kronen.
 
Der er også andre sommerfuglelarver, der har samme dårlige vane. Egevikleren og stor frostmålerlarve afløver også egetræer nogle år.
 

Bekæmpelse

Skovdyrkerne kan ikke undgå at larver af frostmåler og egevikler angriber træerne - og det er heller ikke muligt at bekæmpe larverne. De må vente på naturens store reguleringsmekanismer træder i kraft. Efter to-tre år med en stor bestand, vil sommerfuglene blive angrebet af sygdomme og parasitter og andre naturlige regulerings-mekanismer, så bestanden af sommerfugle vil falde igen til et ikke epidemisk niveau.
 

Målere

Lille frostmåler tilhører en gruppe af sommerfugle der kaldes for målere. Målerne har som voksne en slank og spids bagkrop. Vingerne er brede og når målerne sidder i hvile danner de en trekant.