Stor frostmåler (Erranis defoliaria)

Her kan du læse om stor frostmåler - en sommerfugl, hvis larver kan angribe træer så de visner.
Stor frostmåler (erannis defoliaria)
Klik på det, du har lyst til at læse om:

Hvordan ser stor frostmåler ud?

Han og hun
I det sene efterår kan du finde de voksne sommerfugle af stor frostmåler. Hannen og hunnen meget forskellige. Hannen ligner en sommerfugl, med gulbrune forvinger med et mønster af brune og hvide linjer og grå bagvinger. Vingefanget er 3,5 - 4 cm. Hunnen ser helt anderledes ud. Den har ikke nogle vinger, men en hvid krop med sorte pletter. Hun ligner mere en lille bille end en sommerfugl.
 
Larve
Larven af stor frostmåler er brun og gul og næsten nøgen - dvs. den har kun ganske få hår.
 
Larven er en rigtig målerlarve med 3 par ben foran og to gangvorter bagved. Når den bevæger hen ad en gren, ser det ud som om den måler grenen op. Den holder fast med benene og bukker kroppen opad i en bue, så gangvorterne kan gribe fat lige bag ved benene. Så holder den fast med gangvorterne bagved og strækker forkroppen ud i luften til den får fat et nyt sted. Måle måle.
 
stor-frostmaaler-erannis-defoliaria_mortenddhansen_0.jpg 
Her er en anden variant af stor frostmåler - hannen.
Foto: Morten D. D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.
 

Hvor findes stor frostmåler

Stor frostmålers larver lever på de fleste træer og buske. 
 

Stor frostmålers liv

Han og hun sværmer fra oktober til december. Hunnen lægger sine æg på løvtræer og buske - og næste forår klækkes æggene til larver. Larverne kan findes fra maj til juli. De æder af bladene.
 

Stor frostmåler kan afløve hele træer

Nogle år er der rigtig mange larver af stor frostmåler. Hvis et egetræ bliver angrebet af mange larver på en gang, kan hele træet blive afløvet, dvs. miste bladene. Du kan se at det er stor eller lille frostmåler der har været på spil, hvis et træ er afløvet fra bunden af kronen.
 
Der er også andre sommerfuglelarver der har samme dårlige vane. Egevikleren og lille frostmålerlarve afløver også egetræer nogle år.
 

Bekæmpelse

Skovdyrkerne kan ikke undgå at larver af frostmåler og egevikler angriber træerne - og det er heller ikke muligt at bekæmpe larverne. De må vente på naturens store reguleringsmekanismer træder i kraft. Efter to-tre år med en stor bestand, vil sommerfuglene blive angrebet af sygdomme og parasitter og andre naturlige regulerings-mekanismer, så bestanden af sommerfugle vil falde igen til et ikke epidemisk niveau.
 

Målere

Stor frostmåler tilhører en gruppe af sommerfugle der kaldes for målere. Målerne har som voksne en slank og spids bagkrop. Vingerne er brede og når målerne sidder i hvile danner de en trekant.