Ulv (Canis lupus)
Her kan du læse om ulve.
Her kan du læse om ulve. Klik på det du har lyst til at læse om:
Ulve i Danmark
Ulven er på vej tilbage til Danmark. Den har været helt uddød - og der er gået 200 år, siden den sidste ulv blev skudt ved Skive i 1813. Men nu vandrer ulven ind i Danmark igen.
I efteråret 2012 lagde flere biologer mærke til en ulv i Thy. Ulven blev fotograferet - og man diskuterede om det nu var en ulv eller bare en hund. Ulven blev senere fundet død. I december 2012 gik en ny ulv så i fotofælde i Midtjylland - og senere fandt man både døde hjorte og får - dræbt af ulvebid. Så nu er det sikkert: Ulven kommer!
Hvor kommer ulvene fra
Ulvene kommer fra Tyskland. De vandrer ind over grænsen til Danmark og op igennem Jylland, i deres søgen efter mad og nye territorier. En ulveflok skal bruge et territorium på 300 kvadrat-kilomenter, for at kunne få mad nok - så når der bliver pladsmangel i Tyskland, flytter de nordpå.
Ulven er fredet i Europa
Mange steder i Europa har ulven været truet eller uddød og derfor er den nu fredet i hele Europa. Det betyder at mennesker ikke må jage eller fange ulve - men skal lade dem bevæge sig frit. De tyske ulve er vandret ud fra Polen i 1990érne.
Ulvens levevis
Danmarks største rovdyr
Ulven er Danmarks største rovdyr - på landjorden. Og næst efter bjørnen også Europas største. Ulven kan blive 1 meter høj og 1,5 meter lang, og vejer normalt 25 - 50 kilo. Enkelte store hanulve kan komme op på 80 kilo.
Udseende
Ulven ligner en en stor schæferhund. Pelsen er gråbrun, sort og hvid - og ulven har en krave af langhåret pels. Du kan kende ulven fra en hund på, at ulven holder sin hale lavt - hvor hunde tit vifter med deres.
Natdyr
Ulven er et natdyr, som jager om natten.
Hvor lever ulven
Ulve lever i store skove og på stepper. I Danmark regner man med, at de ulve som indvandrer vil opsøge de store skove i Vest-, Midt- og Nordjylland.
Hvad spiser ulve
Ud over rødhætter og bedstemødre, så spiser ulve hjorte, harer, kaniner, fugle, mus - og andre små pattedyr. Ulven går ofte efter de svage dyr - og den spiser også ådsler. Men ulvene kan også finde på at tage får, geder og andre af menneskenes husdyr. Om efteråret spiser ulve også bær og frugt.
Ulve jager i flok
Ulve lever tit flere sammen i flokke, som man kalder ulve-kobler. Der lever 5 - 10 dyr i flokken - og de er tit i familie med hinanden. Flokken jager sammen - og løber byttet op. Ulvene angriber det flygtende dyr fra flere sider - og dræber det ved at bide halsen over på det. Hvis byttet er stort som et rådyr spiser ulvene sig mætte - og graver reste af byttet ned.
En ulv spiser omkring 1400 kilo føde om året - og ulveunger spiser det halve. For at kunne finde mad nok til alle, har en ulveflok brug for et stort territorium på op til 300 kvadratkilometer, som de forsvarer overfor andre ulve.
Spor efter ulve
Ulven efterlader sig spor - som mange andre dyr.
Ulvelort
Ulvens lort ligner store hundelorte. De er 10 - 15 cm lange, ca. 3 cm tykke og kan indeholde en masse hår. Ligesom ræven anbringer ulven sine lorte på høje steder i landskabet, for at afmærke sit territorium.
Ulvespor
Ulvens spor ligner sporene fra en stor hund med mærker efter kraftige klør. Ulvens forpoter er større end bagpoterne, så sporet fra en forpote er ca. 11 cm langt og 10 cm bredt. Sporet fra bagfoden er cirka 8 cm langt og 7 cm bredt. Ulven tager lange skridt.
Dræbte dyr
Hvis du finder et dyr, som er dræbt af en ulv, vil du måske kunne se aftryk af hjørnetænder. Afstanden mellem ulvens hjørnetænder er 35 - 50 cm. Til sammenligning er afstanen mellem en rævs hjørnetænder kun 20 - 25 cm.
Ulven får unger
Unger i ulveflokken
En ulveflok består af 5 - 10 ulve, som er i familie med hinanden. Der er ulvefar, ulvemor og ungerne fra sidste og forrige år. Forældredyrene parrer sig i januar og februar. Hunulven er drægtige i 60 - 65 dage, og føder 4 - 8 hvalpe i april eller maj. De små grå hvalpe er blinde - men åbner øjnene efter 10 dage.
Unge ulve kan også strejfe omkring alene - på jagt efter nye territorier eller en mage.
Ulvehunde
En ulv og en hund kan godt parre sig og få hvalpe. Dem kalder man for ulvehunde. De kan få egenskaber fra både hund og ulv.
Ulve og mennesker
Hvis du ser en ulv
Ulven er bange for mennesker. De synes vi larmer og holder sig langt væk fra os. Hvis du støder på en ulv, så er der kun et at gøre: Nyd synet! Og forstyr den ikke.
Hvis du finder en rask, syg eller en død ulv, så skal du ringe til Naturstyrelsens vildtforvaltning, se www.naturstyrelsen.dk. De er interesserede i alle informationer om ulve.
Menneske, ulv og hund
Hunden er menneskets bedste ven. Men den er også i tæt familie med ulven. For 15.000 år siden begyndte mennesket at tæmme ulven, for at bruge den til jagt. Ulvens vilde natur blev avlet væk - og i dag har vi en masse forskellige hunderacer. På den måde er ulven stamfar til hunden.
Rødhætte og ulven
Mennesker har altid været bange for ulve - og ulvene optræder i masser af eventyr. Du kender garanteret "Eventyret om Rødhætte og ulven" - hvor lille Rødhætte møder den farlige ulv, da hun er på vej ud til sin syge bedstemor, som bor i en hytte midt i skoven. Ulven får Rødhætte til at plukke blomster - skynder sig ud til bedstemors hytte - æder bedstemor, tager hendes tøj på og lægger sig i sengen og venter på Rødhætte. Rødhætte kan ikke forstå, hvorfor bedstemor har så store øjne, ører - og mund. Men det er for at ulven bedre kan se, høre - og æde hende. Lige som han gør det, kommer en raske jægersmand ind fra højre. Han skyder ulven og skærer dens mave op, så Rødhætte og bedstemoderen kommer ud igen. Så syr de sten ind i maven på ulven - og kaster den ned i en dyb brønd, så den aldrig mere kan komme op.
Ulven som symbol
Ulven er symbol på det vilde og ukontrollable i os mennesker - vilddyret, som æder kød, færdes ude om natten og gør hvad den vil. Det bruger vi i historier, film, eventyr, ordsprog og sange, fx Peter og Ulven, historier om varulve osv.
Ugler i mosen
Hvis noget er galt siger man: "Der er ugler i mosen". I gamle dage sagde man egentlig "Der er ulve i mosen", men da ulven uddøde i Danmark blev det lavet om til ugler. Nu kan vi snart bruge det oprindelige ordsprog igen.