Byg en vindmåler

Byg din egen vindmåler - det man kalder et anemometer - af ting og sager.
En vindmåler er ikke kun for meteorologer

Kort om vindmålere

Med en vindmåler (anemometer) kan du undersøge, hvor meget det blæser forskellige steder. Vindmåleren her kalder man for et anemometer. Den viser vindstyrken ved at dreje rundt. Jo hurtigere den drejer, desto mere blæser det, dér hvor du måler. Du kan tælle, hvor mange gange den drejer rundt på ét minut. På den måde kan du få nogle mål for vindens styrke, som du kan sammenligne.
 

Sådan gør du

Vinger til vindmåler
Kig på tegningen - og læs nedenfor.
Tegning: Eva Wulff.
  • Klip eller skær to lange smalle strimler af det tykke pap. De skal være 5 x 45 cm. Skær et snit præcist i midten af hver strimmel – og sæt dem sammen som et kryds.
  • Klip de fire plastikkrus af, så de har en krave på 2 cm. Mal et af krusene rødt med tuschen. Sæt et krus fast i hver ende af krydset med en tegnestift eller klips. Alle krusene skal kigge samme vej.
  • Lav et lille hul midt i krydset med sømmet. Det skal ikke gå igennem krydset – for krydset skal kunne snurre rundt på nålens spids.
  • Tag blyant og nål frem. Stik nålens øje ned i toppen af viskelæderet, så spidsen stikker op. Den blyant skal du nu have til at stå fast. Her er en metode:
    • Stik blyantens spids ned i garntrissen og sæt den god fast med ler, tyggegummi eller våd køkkenrulle.
    • Lim garntrissen fast til et bræt.
    • Du kan også stikke blyanten ned i en urtepotte med jord.
Når fundamentet er klar, kan du måle vindens styrke. Bær din vindmåler derhen hvor vinden er.
 
Mål vindstyrke
Sæt krydset på nålens spids. Prøv at puste til bægrene – og se om de drejer rundt. Hvis de ikke gør det, må du gøre hullet i midten af krydset lidt større.
 
Du måler vindstyrken ved at tælle, hvor mange gange vindmåleren drejer rundt på et minut.
 
Mål nu vindstyrken forskellige steder. Inde i skoven. Ude på en flad mark. Inde under et træ. I læ af et hus. Osv.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.