Kartoffeltryk

Se her, hvordan du laver kartoffeltryk på papir og stof.
Lav kartoffeltryk.

Kort om kartoffeltryk

Du kan selv lave tryk-klodser af halve kartofler - og trykke på papir og stof. Du kan også trykke med andre grønsager.
 
Kartoffeltryk - violer
Skær et mønster i en kartoffel - og tryk det på stof og papir.
Foto: Malene Bendix.

Sådan gør du

Kartoffeltryk
Det er let at lave kartoffeltryk. Og det kan bliver superflot, hvis du skærer flotte tryk-klodser af dine kartofler. Du gør sådan her:
  • Læg en kartoffel på skærebrættet - og skær den midt over.
  • Tegn et mønster på kartoflen med sprittush
  • Skær den del af kartoffelen væk, som ikke skal have farve - så du får en tryk-klods.
  • Smør farve på din tryk-klods. Hvis du vil trykke på papir, skal du bruge vandfarve. Hvis du vil trykke på stof, skal du bruge stof-farve.
  • Tryk på papir eller stof.
 
Kartoffel skåret til trykklodser
Trykklodser af kartoffel. Foto: Malene Bendix.
 
Husk
Hvis du vil trykke på stof, skal du vaske stoffet før du trykker - så krymper det ikke. Det er også en god ide at stryge stoffet, så det er fint og glat at trykke på.
 
Ide
Du kan også trykke med andre frugter og grønsager. Hvis du skærer en citron over på midten og pensler vandfarve på den, giver den et fantastisk flot mønster. Det samme gælder appelsiner, løg, gulerødder, tomater - ja prøv selv. Du kan skære dem over på langs eller tværs.
 
Kartoffeltryk - små mænd
Små mænd af kartoffel. Foto: Malene Bendix.
 
Stempelpude
Hvis du vil spare på farven, kan du lave en stempelpude selv. Du skal bruge en træklods på cirka cirka 8 x 12 cm. Skær et stykke 1 cm tyk skumgummiplade til, så det passer på klodsen. Læg et styke plastik ovenpå skumgummiet, så det går rundt om klods og skumgummi. Læg til sidst et stykke lagenlærred øverst, så det går rundt om det hele. 
 
Smør farve på stempuden med en pensel. Dup din trykklods i farven - og tryk. Når du er færdig, kan du vaske det hele i vand.
 
Rasende kartoffelmand
Rasende kartoffelmand. Foto: Malene Bendix.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.