Lav pen og blæk

Se her, hvordan du kan lave din egen pen af tagrør - og både synligt og usynligt blæk.
Tagrørs-pen og blæk. Foto: Malene Bendix.

Kort om tagrør og penne

Her kan du se, hvordan du laver en pen af tagrør eller fjer - og hvordan du laver blæk.
 
Tagrør vokser langs søer og åer. Det er den højeste græs vi har i Danmark og kan blive 2 - 3 meter høj. Tagrør har en hul stængel, som er delt i led af det man kalder knæ. Alle græsser har faktisk sådan nogle knæ. Stænglerne er gode at lave penne af. Det er forøvrigt også dem man bruger til stråtage og bivuakker.
 

Sådan gør du

Pen
Tag ud til en sø eller en å, hvor du ved der vokser tagrør. Find et tykt rør og skær det af. Kort røret af, så det får den længde du vil have - f.eks. 15 - 20 cm. Du kan bare knække det over med fingrene. Skær nu den ene ende skråt af med en skarp kniv.
 
Snit væk fra dig selv
Det er meget let at snitte en pen, men husk at snitte væk fra dig selv.
Foto: Malene Bendix.
 
Skær en lille revne i spidsen af den skrå ende, den vil styre blækket ud på papiret i en tynd streg.
 
Skriveredskab
Dyp din pen i blæk - og skriv det hele væk.
Foto: Malene Bendix.

Fjerpen
Du kan også lave en pen af en fuglefjer, ved at skære den skråt af i spidsen - og skære en lille revne i spidsen af den skrå ende.

Blæk af agern
Læg 10 jernsøm og 10 agern og nogle stumper egebark i et gammelt syltetøjsglas og hæld vand over. Efter nogle dage har du sort blæk, som du kan hælde over på en lille flaske. Hvis blækket skal være tykkere, kan du røre lidt honning i. Hvis du vil gemme blækket uden at det mugner, må du tilsætte et par dråber atamon.

Skriv et brev med din pen og dit blæk.

Usynligt blæk
Vidste du, at du kan skrive med usynligt blæk, som kun dine venner kan læse? Du skal bruge mælk eller citronsaft. Dyp en ny ren tagrørs-pen i mælk og skriv et hemmeligt brev på et stykke papir. Lad brevet tørre.
 
Nu ser papiret helt blankt ud, men du kan godt få skriften frem igen. Tænd et stearinlys - og sæt det for en sikkerheds skyld i køkkenvasken, hvis du er indenfor. Du kan også bruge en brændende pind fra et bål, hvis du er udenfor. Nu kan du gøre den usynlige skrift synlig, ved at holde papiret helt tæt hen på en flamme. Pas på - der går ret let ild i papiret. Når den usynlige skrift bliver varmet op, bliver den brun - og så kan alle og enhver læse din hemmelige besked.
 
Blæk af egegaller
Du kan også lave blæk af de runde galler der sidder på egetræets blade om sommeren. Køb jernvitriol hos materialisten. Jernvitriol er et lyst salt. Hæld det op i en skål. Tag et par fine runde egegaller, og pres saften ud af dem. Når dråberne rammer saltet, bliver det sort som blæk. Jern-gallus-blæk, som din tip-tipoldefar lavede det.
 
Det er galhvepsen der laver gallerne. Når den lægger æg på et blad, sprøjter den samtidig en væske ind i bladet. Æg og væske får bladet til at danne en galle. Hvis du skærer en galle over kan du se den lille larve ligge inden i.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.