Mælkebøtte-sjov

Se her, hvordan du kan lave mælkebøttekranse, truthorn og armbånd.
Du kan lave alt muligt af mælkebøtter. Foto: Malene Bendix.

Lidt om aktiviteten

Når foråret kommer står mælkebøtterne gule mange steder. Der er tit så mange at du kan plukke alle dem du har lyst til. Mælkebøtten er smuk og lysende gul i solskinnet. Og så er den let at flette kranse af. Kranse til håret. Kranse til halsen.

I de gule blomster kan du finde bier, sommerfugle og biller, der henter pollen og nektar. Det mærkelige er, at mælkebøtterne faktisk ikke behøver at blive bestøvet. De danner deres frø uden bestøvning med pollen fra en anden plante - og kan altså få børn med sig selv. (Det kalder man også apomiktisk formering).

Du kan læse mere om blomster og bestøvning.

border=0

Sådan gør du

Mælkebøttekranse
Sæt dig midt i en plet med mange mælkebøtter. Pluk nogle af dem. Flet blomsterne sammen som du ser det på billedet. Når det først sidder i hænderne, glemmer du det aldrig igen. Flet en lang ranke. Hvis du vil lave en blomsterkrans til dit hår, skal du ind imellem måle om den er lang nok. Når den er det, fletter du forsigtigt stænglerne fra de sidste blomster ind i de første blomster. Når du synes kransen sidder godt sammen, tager du den på hovedet – og er en lysende blomsterpige eller blomsterdreng.

sådan fletter du en mælkebøttekrans

Ringe af mælkebøtter
Sæt dig midt i en plet med mælkebøtter. Pluk nogle af dem. Nip hovedet af en af mælkebøtterne, så du sidder med stænglen. Den tynde ende af stænglen kan du stikke ind i den tykke ende. Så har du en ring. Du kan lave små og store ringe til armene og benene. Du kan også lave kæder af ringene (se tegning).

Mælkebøttekæde

border=0

Trut i mælkebøtte
Tag en mælkebøttestængel der er rimeligt lige. Spalt den ene ende op i fire eller seks flige. Gør det samme med den anden ende. Prøv så at puste – eller trutte – i mælkebøtten. Den kan give en skæg lyd. Korte stængler giver lysere toner. Lange stængler giver dybere toner. Man skal lige øve sig lidt.

trut i mælkebøttehorn

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.