Pas på pindsvinet

Læs om hvordan du kan se pindsvinet – og hvordan du kan skabe forhold i haven, så pindsvinet har lyst til at bo i den.
Pindsvin set forfra. Foto: Bjørn Døssing.

Lidt om pindsvin

I april måned vågner pindsvinet af sin vintersøvn. Det har sovet i næsten et halvt år. Når pindsvinet vågner, er det både sultent og tørstigt. Du kan være med til at søge for, at der er vand og mad til pindsvinet, når det vågner – og så kan du kigge på det i de lyse nætter.
 

Sådan gør du

Havepindsvin
Det letteste sted at se pindsvin er i en have. Pindsvinet er egentlig et skovbrynsdyr, der lever på landet i skovbryn, hegn og krat – men pindsvinene elsker også menneskenes haver. Se her hvordan du kan være med til at gøre en have pindsvinevenlig.

Få et pindsvin i haven
Hvis du gerne vil have pindsvin i en have, så kan du sørge for at haven har det, som pindsvinet har brug for, nemlig vand, mad og skjulesteder:

 • Vand:
  Pindsvinet er helt afhængigt af at kunne få rent friskt vand. Du kan hjælpe det, ved at sætte små skåle med vand rundt omkring i haven. Du kan f.eks. bruge underskåle til urtepotter der er lavet af ler. Dem kan pindsvinet nå op til – og de vælter ikke så let. Sørg for at skifte vandet tit, så det er rent og friskt. Der er sikkert også andre dyr der drikker af det. Du må aldrig give pindsvin mælk. De kan ikke tåle det.
   
 • Mad:
  Pindsvinet er et rovdyr. Det spiser smådyr som snegle, regnorm, larver, biller, bænkebidere. Det spiser også frøer, slanger og fugleunger, hvis det kan få fat på dem. Og så spiser det frugt. Men især de små dyr er vigtige for pindsvinet. Hvis du gerne vil sørge for at der er mad til pindsvinet i en have, så må du hjælpe de små dyr frem. Det kan du gøre ved at sørge for, at der er vilde hjørner med visne blade og kviste, som de små dyr lever af. Der skal være fugtigt og gerne skyggefuldt i de vilde hjørner, så kommer der masser af de små dyr. Du kan vande lidt med en vandkande.
   
 • Skjulesteder:
  Pindsvinet skal bruge skjulesteder – til at skjule sig selv i, sin rede i – og til at sove vintersøvn i. En eller flere bunker med kvas, en brændestabel eller nogle og gamle grene er gode skjulesteder – og så hegn og buske. Et skyggefuldt sted med højt græs er også godt. Så tror pindsvinene de er helt alene – selvom du kan stå og kigge ned på dem ovenfra.

Se pindsvin i haven
Du kan lettest se pindsvin om aftenen. Når solen går ned, så står pindsvinet på, og vandrer snøftende og snusende omkring mellem buskene. Det er på jagt efter smådyr, og det larmer faktisk ret meget. Hvis du sætter dig ganske stille ude i haven, kan du måske høre det.

Hvis du har sat vand frem til pindsvinet, kommer det måske hen og drikker af vandskålen. Du kan også strø en lille smule kattemad (altså tørfoder) ud på græsset omkring skålen, for at lokke pindsvinet til.

I juni og juli måned parrer pindsvinene sig. Det larmer! Det pusler og hvæser. Du kan måske bedst høre det inde fra huset hvor du ikke forstyrrer.

I juli og august får pindsvinet unger – og hvis du er rigtig heldig, så kan du se moderen og pindsvineungerne gå rundt i haven, på jagt efter føde i eftersommeren.

HUSK HUSK HUSK
Pindsvin kan ikke tåle mælk – og ungerne kan blive meget syge af det. I gamle dage satte man ofte en skål mælk ud, for at lokke pindsvin til. Men det må man altså ikke. Deres tarm kan ikke behandle mælken, og så bliver de syge og nogle dør.

Hvis du finder en pindsvineunge, der er blevet væk fra sin mor, så kontakt foreningen Pindsvinevennerne i Danmark på www.pindsvin.dk. De kan fortælle dig, hvordan du kan du opfostre ungen, til den kan klare sig selv. Det tager lang tid, og kræver tid og kræfter. Pindsvinevennerne kan også hente ungen, og opfostre den.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.