Vinterbål

Lær, hvordan du finder tørt træ i en kold tid – og tænd et vinterbål.
Tænd bål i en kold tid. Foto: Malene Bendix.

Lidt om aktiviteten

Om vinteren er det tit koldt og vådt. Så er det ekstra godt med et bål. Men træet i skovbunden er også vådt og svært at få ild i. Der er flere måder at finde tørt træ på:

  • Det træ der ligger i skovbunden er nok vådt udenpå, men inden i er det tit tørt. Det gælder bare om at komme derind.
  • Grene og kviste der ligger f.eks. i en granskov er tit mere tørre, fordi granskoven er tættere.
  • Asketræ indeholder meget lidt vand. Det kan brænde selvom det er helt friskt.
  • Døde grene og kviste der stadig sidder på træet er mere tørre end dem du kan finde på jorden.
     

Sådan gør du

Find bålplads og brænde
Først skal du finde en bålplads. Så skal du skal finde noget tørt brænde, du kan tænde op med. Find f.eks. døde tykke grene der stikker op fra skovbunden. Udenpå kan de godt være plaskvåde, men indeni er de fleste af dem tørre. Det gælder bare om at komme derind.
 
Find døde grene - og sav dem op.
Tegning: Eva Wulff.
 
Kløv brænde
Sav sidegrene af - og sav grenene over i brændestykker der er 30 – 40 centimeter lange. Kløv brændestykkerne med din økse. Du skal altid kløve træstykket midt over. Start med at dele trillen i to halvdele. Del hver halvdel midt over i to kvartbidder. Skær eller kløv det træ der har siddet i midten af brændeknuden ud – det er tørt og kan bruges til at tænde bål med. Sav og kløv en god stak brænde og find tørre kviste og grene, så du har masser når du begynder at tænde bål.


Kløv træ - og find tørt træ fra midten.
Tegning: Eva Wulff.
 
Kløvning for begyndere
Hvis du ikke er så øvet, kan du kløve ved at bruge øksen som kile. Stil dit træstykke op – gerne mod noget hårdt (et andet træstykke f.eks.) Sæt øksens skarpe på træstykkets ende. Få en ven til at slå på øksens baghoved med en kølle.

Sådan kan I kløve træ to mand.
Tegning: Eva Wulff.

Tænd bål
Når du skal tænde op, lægger du to tykke – og rimeligt tørre – knuder ved siden af hinanden med 20 cm mellemrum. I mellemrummet lægger du sider af aviser som du har krøllet godt sammen. Knæk en masse små tørre kviste i 20 – 30 cm stykker og læg dem tværs over avispapiret, så de hviler på de to brændeknuder. Læg tykkere og tykkere pinde på. Læg et nyt lag pinde på, på den anden led. Tykkere og tykkere. Tænd op ved at sætte ild i avispapiret for neden. Nu flammer ilden op og får fat i kviste og grene. Bliv ved at fodre ilden med flere grene – tykkere og tykkere. Når ilden har godt fat, kan du lægge nogle af de tørre brændestykker på – og lade det passe sig selv. Læg brænde til tørre omkring vinterbålet.

Et bål er let at tænde, hvis du starter sådan.
Tegning: Eva Wulff.

Så er det tid at finde snobrødsdejen og pølserne frem.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.