3. november 2015

Kronprinsesse Mary genplanter planeten

Pressemeddelelse fra Genplant Planeten den 3. november 2015.

Startskud

Genplant Planeten blev skudt i gang med manér. HKH Kronprinsesse Mary gik foran i arbejdet og plantede både en prinsesseeg og en hel række bøgetræer sammen med glade børn.

Den landsdækkende klimakampagne Genplant Planeten blev i går skudt i gang med manér, da Kronprinsesse Mary sammen med 120 børn, 4 borgmestre og en masse gæster plantede træer i den nye skov ”Prinsesselunden” på Naturcenter Herstedhøje i Albertslund. Hendes Kongelige Højhed plantede et stort egetræ – og da børnekoret og alle gæsterne havde sunget ”Vi skal plante et træ” og alle havde fået æblemost, fortsatte kronprinsessen og plantede en hel række bøgetræer sammen med en masse glade børn.

Kronprinsessen så også klimaværksteder, hvor børnene sved kul af pinde, plantede bittesmå træer i hjemmelavede potter, snittede og tegnede navnepinde til deres nyplantede træer og pressede æblemost. Kronprinsessen lyttede opmærksomt til, hvad børnene fortalte og prøvede selv alle aktiviteterne af.

Tre taler

Skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen holdt tale for Kronprinsessen og børnene. Kim Søderlund lagde ud med et citat af Storm P.: ”Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det”, sagde gamle Storm P. Det passer desværre ikke mere. Vi mennesker har brændt så meget olie, kul og gas af gennem de sidste 100 år, at der er kommet for meget CO2 i luften. Det betyder, at det store vejr, klimaet, er begyndt at ændre sig,” fortalte Kim Søderlund. ”Men nu begynder vi, at ændre klimaet tilbage igen.” Og så fortalte Kim Søderlund, hvorfor det at plante træer er godt for klimaet. At træer suger CO2 fra luften og bygger kulstoffet ind i stamme, grene og rødder. At træer og skove derfor er et lager for kulstof. At vi, hvis vi dyrker skoven bæredygtigt, kan fælde træer og bruge træet til huse, møbler og papir og på den måde gemme kulstoffet i træting. Og at vi til sidst kan brænde træ af, som CO2-neutral energi.

”Da jeg var barn, var der marker og drivhuse her,” fortalte Albertslunds borgmester Steen Christiansen i sin tale – og pegede over på Vestskoven, der stod så smuk i efterårsfarver. ”Lige som I nu planter en ny skov, så blev Vestskoven plantet fra den bare mark. Om få år vil I kunne tage herud og se jeres skov vokse til. Og når I bliver voksne, vil I kunne tage jeres børn med herud og sidde under træerne og fortælle dem, at her plantede I træer for klimaet,” sagde Steen Christiansen til børnene og Kronprinsessen.

Direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, som er største bidragyder til Genplant Planeten, fortalte i sin tale, at Genplant Planeten foregår over hele landet – og at 15.000 børn fra 200 skoler planter 33.000 træer. Han sagde, at arbejdet for klimaet er meget vigtigt og bad børnene om at give hinanden et klap på skulderen, fordi de plantede træer for et bedre klima.

Tak

Skoven i Skolen som står bag ”Genplant Planeten” vil gerne takke HKH Kronprinsesse Mary, fordi hun med glæde, venlighed og entusiasme går foran i arbejdet med at Genplante Planeten – til stor inspiration for børn og voksne. Tak også til Naturcenter Herstedhøje, Naturstyrelsen, til skoler og alle andre som bidrog til at skyde Genplant Planeten godt i gang. Og tak til alle de skoler og skove som planter træer over hele landet i Genplant Planeten ugen.

Støtte

Genplant Planeten gennemføres af Skoven i Skolen. Projektet støttes økonomisk af Nordea-fonden, DONG Energy, DAPO, Friluftsrådet, Danske Planteskoler og 15. Juni Fonden og praktisk af en lang række organisationer, som arbejder med skole, skov og træ (se nedenfor). Akkerup Planteskole, Højmoses Planteskole, Holdens Planteskole samt Frijsenborg Planteskole leverer og pakker træer.

Pressefotos fra startskud vedhæftes. Foto: Simon Høgsberg.
 

SPØRGSMÅL TIL GENPLANT PLANETEN:

Hvor og hvornår planter børn træer?
På Genplant Planten kortet kan du se, hvilke skoler som planter hvor og hvornår. Klik på en prik og læs, hvor og hvornår hver skole planter. Vælg Genplant Planeten: Skoler eller skove i højre margin.

Hvorfor Genplant Planeten?
 • Genplant Planeten skal give mange børn mulighed for selv at handle aktivt for et bedre klima ved at plante træer - og arbejde innovativt og løsningsorienteret med klima.
 • Genplant Planeten skal sætte fokus på bæredygtigt skovbrug og træanvendelse som klimaløsninger.
 • Genplant Planeten skal fremme skovrejsning i Danmark.
Undervisning
 • Til Genplant Planeten er udviklet en række undervisningsforløb og aktiviteter om træplantning, klima, handling og innovation, som kan bruges før, under og efter at børnene planter træer. Materialerne findes på Skoven i Skolens hjemmeside.
 • Alle klasser får også tilsendt det nye hæfte "Genplant Planeten - Træets kredsløb og klimaet" samt børnehæftet ”Klimamaskinen”. Se også folderen for projektet.
 • De skoleskove som børnene planter på skoler landet over, vil blive brugt som grønne klasseværelser, hvor klasserne kan arbejde med udeundervisning og udeskole.
 • Klasser kan dele fotos og klimaideer på Instagram og vinde en fugleklasse. Se #genplantplaneten.
Hvorfor er træplantning en del af løsningen på klimaforandringen?
Træer i vækst optager CO2 fra luften og bygger det ind i deres plantekroppe via fotosyntesen. En af de mange løsninger på klimaproblemet er at plante træer, at dyrke skoven bæredygtigt og at bruge træ til huse, broer, papir, tømmer, hvor kulstoffet kan lagres – eller brænde det af som CO2 neutral bioenergi, der sparer kul, olie og gas.

Pressearrangementer i forbindelse med Genplant Planeten
 • Genplant Planeten kampagnen kører i første uge af november 2015. I denne uge planter skolebørn og spejdere træer over hele landet. Se hvem, hvor og hvornår på Genplant Planeten kortet. Pressen er velkommen til at tage kontakt.
 • 2. november 2015 klokken 10 - 13.30: Genplant Planetens startskud på Naturcenter Herstedhøje med deltagelse af HKH Kronprinsesse Mary. Sted: Herstedhøje Allé 1, 2620 Albertslund.
  • 120 børn fra skoler i Albertslund, Egedal, Frederiksberg og Glostrup Kommuner planter Prinsesselunden.
  • Klimaaktiviteter: Børnene sår også små træer, svider kul, snitter i træ og lærer og skov, træ og klima.
  • Der er mulighed for interviews med børn, lærere og folk og organisationer bag Genplant Planeten.
Pressen er velkommen. Arrangement: Naturstyrelsen, Naturcenter Herstedhøje og Skoven i Skolen. Se invitation.

Hvem står bag Genplant Planeten
Genplant Planeten koordineres af Skoven i Skolen og gennemføres i samarbejde med:

15. Juni Fonden, Biologforbundet, Danmarks Naturfredningsforening, Danske Planteskoler, Danske Træindustrier, Dansk Skovforening, Dansk Træforening, DAPO, DONG Energy, Friluftsrådet, Grønt Flag - Grøn skole, HedeDanmark, Kommunale Park og Naturforvaltere, Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune, Bæredygtig Udvikling, Naturvejlederforeningen, Naturstyrelsen, Nordea-fonden, NTS-centeret, Plant Et Træ , Skovdyrkerforeningerne, Træ.dk, Træ til Energi, UdeskoleNet og Undervisningsministeriet. Akkerup Planteskole, Højmoses Planteskole, Holdens Planteskole samt Frijsenborg Planteskole leverer og pakker træer.

Genplant Planeten er støttet økonomisk af Nordea-fonden, DONG Energy, DAPO, Friluftsrådet, Danske Planteskoler, 15. Juni Fonden.

nordea-fonden.jpgdong.jpgdapo.jpgfriluftsraadet.jpg15juni-fonden.jpg
         
Kontakt, information og tilmelding til startskud
Malene Bendix, koordinator Skoven i Skolen og Genplant Planeten.
 • Info om skoler og kontaktlærere: Se kortet med skoler og skove.
 • Info om Genplant Planeten.    
 • Info om Skoven i Skolen og Udeskole.dk.
 • Skoven i Skolen på Facebook.


Med venlig hilsen

Malene Bendix
(Cand.scient i biologi)
Koordinator, redaktør og skribent
 
SKOVEN I SKOLEN OG UDESKOLE.DK

Hjemmesider: www.skoven-i-skolen.dk og www.udeskole.dk
Facebook: www.facebook.com/#!/SkovenISkolen   

 

Sidste nyt

Viser  ud af