Blå anemone (Hepatica nobilisi)

Her kan du læse om den blå anemone. Sjælland.
Blå anemone

Kort om blå anemone

Den blå anemone er en af de allerførste forårsblomster. Du kan finde den på skrænter i gamle løvskove og krat i marts og april. Den blå anemone er sjælden, men når du finder den er du ikke i tvivl, for den har den smukkeste blå farve, du kan forestille dig.
 

Beskrivelse

Den blå anemone er en flerårig urt på 5 - 15 cm.
 
Blomster
Den blå anemone blomstrer i marts og april. Blomsten har 6 - 7 blå kronblade. De er først blåviolette - og senere bliver de mere lyseblå. I midten af blomsten er grønne støvfang og en krans af hvide støvblade. Blomsternes stængel er rødlige med lange silkehår.
 
Blade
Bladene er 3-lappede - og ligner slet ikke den hvide anemones blade. De er grønne på oversiden og rødlige på undersiden. Bladene kan også være grønne om vinteren.
 
Frugter
Den blå anemone sætter mange små grønne fruger, som er omgivet af 3 højblade. Hver lille frugt har et lille vedhæng med olie i. Myrerne kan godt lidt olien - og de samler frugten op og tager den med. På den måde spredes blå anemone.
 
Jordstængel
Blå anemone har en lodret jordstængel.
 
Levested og udbredelse i Danmark
Den blå anemone findes hist og her på skrænter i gamle løvskove og krat. Den vokser helst på næringsrig jord, som er rig på kalk og ler. Den er almindelig i nogle dele af Danark, fx på Sjælland og Fyn, på Bornholm, Lolland-Falster, og i Nord og Østjylland. I reten af landen er den sjælden.