Løgkarse (Alliaria petiolata)

Her kan du læse om løgkarse
Løgkarse
Her kan du læse om løgkarse. Klik på det du vil læse om:

Blomst og blad

Blade
Løgkarse er let at kende på lugten. Bladene på stænglen er formet som hjerter med takker. Hvis du gnider bladene mellem fingrene, lugter de kraftigt af løg.
 
Hvis du kigger ned langs stænglen - helt nede ved jorden - kan du se en roset af nyreformede grundblade med lange stilke.
 
Blomster
Løgkarse blomstrer i maj og juni. Blomsterne er små og hvide. De sidder i klaser i toppen af planten. Hver blomst har 4 hvide kronblade og er cirka 1 cm i diameter.
 
Blomsterne bliver bestøvet af insekter, som fluer, bier, svævefluer o.a. De suger nektar - og bestøver samtidig planten.
 
Løgkarse
Her er en klase af blomster tæt på. Nogle er sprunget ud, andre er stadig i knop. Måske kan du se, at en af blomsterne har gule støvdragere og et støvfang i midten
- mens de andre er blevet bestøvet og danner aflange mørke skulper. Foto: Malene Bendix.
 

Frugt og frø

Løgkarse danner lange, tynde frugter, som man kalder skulper, med små sorte frø i. Skulpen tørrer i løbet af efteråret - og de små frø drysser ud af sig selv i løbet af vinteren.
 

Familie

Korsblomster
Løgkarse hører til korsblomst-familien. Hvis du kigger på dens blomster, er der fire blade - som sidder lige overfor hinanden - som små kors. Planter i korsblomst-familien har også skulper.
 
Andre korsblomster
Måske kender du nogle andre planter fra korsblomstfamilien. Det er fx planter som hyrdetaske, raps, kål, rukola, sennep og judaspenge.
 

Levested og udbredelse

Voksested
Løgkarse vokser i skoven - men vil også gerne have lidt lys. Derfor kan du finde løgkarse i skovbryn, langs med skovveje, i krat og haver. Løgkarse kræver en god muldbund. 
 
Udbredelse
Løgkarse er almindelig i hele Danmark - undtagen i Vestjylland, hvor jorden er for sandet.
 

Hvad kan du bruge løgkarse til

Løgkarse smager og lugter af løg. Den er ikke giftig - og du kan bruge den som krydderi i urtesmør, skovsalat, eller suppe.