Sølvgran (nobilis) (Ábies procéra )

Læs om sølvgran – eller nobilis, som den også kaldes. Om biologi, skovbrug, brug af træet m.m.

Klik på det, du har lyst til at læse om:

Fakta om Sølvgran

  • Sølvgran er også kendt som nobilis indenfor skovbruget. Det danske navn sølvgran er lettest at huske, så det bruger vi her.
  • Sølvgran blev indført til Danmark fra Nordamerika i 1855.
  • Sølvgran er almindelig på Øerne og i Jylland.
  • Sølvgran kan blive op til 39 meter højt i Danmark.
  • Sølvgran kan blive 100 år.
  • Sølvgran er normalt 50 – 60 år, når det bliver fældet
     

Sølvgrans biologi

Udseende
Sølvgran er et regelmæssigt sølvgrønt nåletræ, der kan blive op til 39 meter højt i Danmark og 50 meter højt i sit hjemland USA. Barken er glat, lysegrå og fyldt med harpiksblærer. Den ligner lidt elefanthud.

nobilis_trae_100508_3.JPG
Nobilis - eller sølvgran. Træet er blevet klippet.
Foto: Malene Bendix.

Blade
Sølvgrans nåle er nærmest sølvfarvede – en blanding mellem blågrå og blågrønne. De er ens på over og underside og er omkring tre centimeter lange. Sølvgrans nåle sidder helt tæt. Skud og grene er derfor meget flotte.

Sådan ser et skud af sølvgran ud
Skud. Et skud af sølvgran ser sådan ud.
Tegning: Eva Wulff.
 
nobilis_knop2_100508_0.JPG
Her kan du se nåle og knopper af nobilis - sølvgran.
Foto: Malene Bendix.
 

Blomster
Sølvgrans blomster er små og næsten ikke til at se.

Kogler
Sølvgrans kogler er meget store. De kan blive 25 centimeter lange og otte centimeter i diameter. Sølvgran er en ædelgran og ædelgranernes kogler sidder normalt og stikker op fra de øverste grene. De ligner små ugler. Almindelige grantræers kogler hænger - som du nok ved - ned fra grenene. Sølvgrans kogler kan blive så tunge at de kæntrer og falder ned fra grenen.

Her er en tegning af sølgranens kogle
Koglen. Sølvgranens kogle er meget stor. Nogle kan blive så store at grenen ikke kan holde dem, og de falder ned.
Tegning: Eva Wulff.

 

Sølvgran i skovbruget

Klippegrønt
Sølvgrans løv er smukt. Derfor bliver træet mest brugt til at klippe grangrene af (klippegrønt). Grangrenene bliver brugt til dekorationer – mest i forbindelse med jul.

Drift
Når du støder på sølvgran i skoven, vil træerne tit være klippet helt ud af form. Det er fordi skovarbejderne hvert år klipper grene af træerne til julegran. Når træerne er omkring 15 meter høje – eller 50 år gamle – er det for besværligt at nå op til grenene i toppen. Så bliver træerne fældet. Skovejeren kan også lade træet vokse videre, for at udnytte veddet senere.

Træproduktion
Sølvgran egner sig ikke til kun at lave tømmer af. Træet vokser langsomt – og stammens form er ikke altid helt ret. Men træet er meget fint til klippegrønt.
 

Sølvgran og dets anvendelse

Ved
Splintveddet fra sølvgran er hvidgult og kerneveddet er lidt mørkere med en rødlig tone. Det minder om veddet fra sitkagran. Da træet mest bliver brugt til produktion af klippegrønt, indeholder veddet ofte rådne knaster fra de grene, der bliver hugget af, mens det vokser. Derfor er træet ikke altid lige godt at lave ting af.

Anvendelse
Sølvgran bliver først og fremmest anvendt til klippegrønt og en lille smule til juletræer.
 

Sølvgrans historie

Historie
Sølvgran hører naturligt hjemme i Oregon i det vestlige USA. Træet blev indført til parker i Europa i 1830 – og til Danmark i 1855. Fra parkerne blev sølvgran bragt ind i skovbruget i 1890. Efter 2. verdenskrig blev sølvgran for alvor efterspurgt som klippegrønt – og siden har det været en vigtigt træ til produktion af klippegrønt.
 

Historier om sølvgran

Det er svært at finde bare en lillebitte historie om sølvgran – og det er jo egentlig synd. Det skyldes nok, at træet er indført – og ikke har været her så længe.