Vorterod (Ranunculus ficária)

Her kan du læse om vorterod. Vorterod er en gul forårsblomst der åbner sig i solskin.
Vorterod. Foto: Malene Bendix.

Hvordan ser vorterod ud

Højde
5 – 20 cm.

Blomst
8-9 kronblade der er skinnende gule på indersiden og grønlige på ydersiden. Kronbladene er spidset lidt. Bægerbladene er lysegrønne. Blomsterne åbner sig kun i solskin – og ligner små sole i skovbunden. Vorterod blomstrer i april og maj.

Køn
Tvekønnet – dvs. både han og hun i samme blomst. De hanlige støvdragerne sidder på tynde tråde. De hunlige støvfang og frugtanlæg er grønne og sidder tæt sammen midt på blomsten.
 
Vorterod tæt på
Her kan du se de gule støvdragere -og ane støvfang i bunden af blomsten.
Foto: Malene Bendix.

Bestøvning
Vorterod bliver bestøvet af bier.
 
Frugt og yngleknopper
Vorterod danner sjældent frugter. Til gengæld danner mange af planterne lyse yngleknopper der sidder i hjørnet mellem bladet og stænglen. I løbet af sommeren visner de grønne plantedele væk – og så ligger yngleknopperne tilbage på jorden som små frø. Nogle af dem bliver spist af fugle – men resten spirer om vinteren og bliver til nye planter næste forår. Hvor frugter er en blanding mellem en faderplante og en moderplantes gener, så er yngleknopperne genetisk en kopi af moderplanten.
 
Blade
Vorterods blade er grønne og blanke og formet som hjerter. De kommer meget tidligt frem om foråret og vokser tit som et tæppe hen over jorden.
 
vorterod_flere_2008_0.JPG
Se de hjerteformede blade. 
Foto: Malene Bendix.

Rødder og ammerødder
Vorterod har to slags rødder. Nogle helt almindelige tynde nogen som den bruger til at trække vand og næringssalte i jorden med. Og så nogle tykke ammerødder. Ammerødderne er fulde af stivelse. Der er nogen der synes de ligner brystvorter. Derfor har vorterod fået sit navn.
 
vorterod_mange_2008_0.JPG
Mange vorterødder. 
Foto: Søren Fodgaard

Vorterods liv

Vorterod er en flerårig urt. Den vokser i skoven – og da den er en plante skal den bruge lys til at lave sukkerstoffer via fotosyntesen. Men allerede i maj springer træerne ud – og lukker for lyset med deres blade. Derfor spirer vorterod meget tidligt om foråret. Den skyder en masse blade – og bladene laver fotosyntese alt det de kan. Sukkerstofferne bliver til flere blade og blomster – og en del af sukkerstofferne bliver gemt i ammerødder nede i jorden.

Når træerne springer ud visner vorterods blade lige så stille væk. Men nede i jorden ligger ammerødderne fulde af stivelse – og helt parate til at skyde nye blade så snart det bliver forår igen.

Voksested
Vorterod vokser i skove og krat, men også på enge, i grøftekanter og græsplæner. Jorden skal helst være fugtig og næringsrig. Vorterod er almindelig i hele Danmark – undtagen i Vestjylland.
 
Vorterod i knop
Blomsterknop og blade af vorterod.
Foto: Malene Bendix.
 

Slægtskab

  • Familie: Ranunkel-familien
  • Slægt: ranunkel-slægten
  • Art: Vorterod
Læg mærke til at vorterod er i familie med anemone (Ranunkel-familien). Hvis du kigger på de to blomster, kan du måske se nogle ligheder.