Brød bagt i gryde

Sådan bager du brød over bål.
Grydebrød.

Lidt om bagning i gryde

Hvis du skal bage på bål kan du bruge en gryde. Der skal være sand i bunden og tætsluttende låg. Så virker den på sammen måde som en ovn. Sandet sørger for at varmen bliver jævn fordi det suger varmen til sig og holder på den.

Sandet kan blive så varmt at bunden i gryden smelter, hvis bålet er meget varmt. Så du skal kigge til gryden med jævne mellemrum.
 

Sådan gør du

Lav dej

  • Lun vandet og hæld det op i en skål. Hvis du også laver urtesmør, kan du bruge vallen fra fløden i stedet for vand. Det giver brødet en god smag og konsistens.
  • Rør gæret ud i vandet.
  • Rør 1 tsk salt og 2 spsk sukker i.
  • Rør de fint hakkede urter i.
  • Hvis du vil have groft brød, så rør 2 del groft mel i. Det kan være grahamsmel eller havregryn eller korn eller rugmel eller solsikkekerner i.
  • Rør hvedemel i, til du ikke kan røre mere.
  • Så er det fingrene i fadet - ælt mere mel i - og ælt dejen godt sammen, til dejen er smidig og fast.
Hævetid
Lad dejen hæve fra ½ time op til en ½ dag - jo længere tid til hævning jo bedre bliver brødet.
 
Hæld strandsand i bunden af gryderne i et ca. 1½ cm tykt lag. Et stykke bagepapir lægges over, så det dækker sandet og går godt op af siden. Vær omhyggelige, så du ikke får sand på brødet.
 
Del dejen i to stykker og læg et i hver gryde. Sæt låget på, så det slutter tæt.
 
Lad dejen hæve mindst ½ time mere.
 
Bag brød
Gryden sættes direkte på gløderne. Der skal være et godt lag gløder (ca. 5 cm). Et par småpinde lægges evt. rundt om gryden, så der er lidt flammer omkring gryden - men pas på det ikke bliver for varmt.
 
Efter 10-15 minutter skal du kigge om brødet får for lidt eller for meget varme. Er brødet stadig dejet i konsistensen, så får det ikke varme nok. Læg lidt mere småbrænde på. Lugter det brændt eller er det meget mørkt omkring bunden får det for meget varme. Så kan du evt hælde lidt vand på gløderne eller sprede dem lidt.
 
Drej gryden
Bålet vil altid være varmest i den side hvor det får mest luft. For at give brødet en ensartet bagning skal du efter 15 minutter dreje gryden 180 grader.
 
Bagetid
Efter ca. ½ time er brødet færdigt. Du kan tjekke ved at banke forsigtigt på brødet. Hvis det har en hul lyd, så er det færdigt. Tag gryden af bålet og låget af og lad det stå 5-10 minutter i gryden.
 
Så er det klar til servering sammen med urtesmør.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.