Ild uden tændstikker

Her kan du læse om forskellige måder at lave ild uden tændstikker.
Tænd ild uden tændstikker. Foto: Malene Bendix.

Lidt om ild uden tændstikker

Hvad ville du gøre, hvis du en dag havde brug for at kunne tænde bål, men havde glemt tændstikkerne? Her er nogle ideer til ild uden tændstikker - der findes flere. De fleste kræver lidt øvelse, men det er sjovt - og en god fornemmelse at kunne lave sin egen ild
 

Sådan gør du

Slå gnister
Grundideen når du slår ild er, at du laver nogle gnister. Der er forskellige måder at slå gnister på:
Fang gnist
Gnisterne skal du fange i et materiale som fænger let. Det kunne være tør birkebark i helt tynde strimler, et stykke blår, der ikke er imprægneret eller fibre fra en tørret tøndersvamp.
 
Pust til gløden
Når du fanger en gnist i dit fæng-materiale, så skal du puste og puste og give mere fængmateriale, så du får små flammer.
 
Byg bålet op
Læg bittesmå tynde, tørre kviste på flammen - eller spåner du har snittet af f.eks. fyr - og byg langsomt din lille ild op med tykkere kviste, grene og til sidst brændestykker. Så har du lavet din egen ild - og kan gå igang med SkovMad
 

Gnister med flint og stål

Find en lille flintesten og et stykke stål. En gammel fil er god. Du kan også købe specielt ildstål.
 
Sten mod stål
Slå med flintestenen mod stålet - eller med stålet mod stenen. Det giver gnister. De gnister du laver, skal du fange i et materiale der fænger let. Se ovenfor hvordan du bygger bålet op. 
 

Gnister med metaltændstik

I friluftsforretninger kan du købe det man kalder en metaltændstik. Den består af et rundt stykke stål og en kniv.
 
Kniv mod stål
Når du kører kniven ned af stålstangen kommer der gnister. Gnisterne får du til at fænge og brænde som ovenfor beskrevet.
 

Gnister med sol og forstørrelsesglas

Når solen skinner, kan du fange dens lys i et forstørrelsesglas og centrere det på et materiale der fænger let. Læg dit fæng-materiale på jorden og bevæg forstørrelsesglasset op og ned mellem solen og fæng-materialet til du finder den rigtige afstand.
 
Centrer sollys
Du skal se solens lys som en lille, klart lysende prik - og hvis du gør det rigtigt og solen lyser klart, vil du hurtigt kunne se røg stige op - så er der gløder i dit fæng-materiale, som du kan lave ild af.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.