Pilefløjte

Snit en pilefløjte.
Pilefløjte

Lidt om aktiviteten

Når foråret kommer, stiger saften i træerne – og så er det tid at snitte pilefløjter.

Saft løsner bark
Hele vinteren er løvtræerne i en slags dvale. Bladene er kastet, og træerne står bare og overlever. Allerede i februar og marts er der så meget lys og varme at træerne begynder at suge vand op gennem rødderne. Vandet løber i tynde rør lige inde under barken. Det løber op igennem stammen og grenene, og ud til knopperne hvor blade og blomster gør sig parate til at springe ud. Vandet – eller saften – løsner barken, så den er let at få af. Det bruger du, når du skal snitte en pilefløjte.

Spil med nattergalen
Nogle siger, at når nattergalen begynder at fløjte (det gør den 5. maj) så skal man skære sig en pilefløjte – og spille med den natten lang.

Sådan gør du

Skær en gren af et piletræ. Den skal være 1 – 2 centimeter tyk og 10 – 15 centimeter lang.

Mundstykke
Skær først et mundstykke som på en blokfløjte. På oversiden af pinden – nær mundstykket – snitter du et lille trekantet lydhul (se figur 1).

Barken løsnes
Skær nu et spor i barken, hele vejen rundt om grenen. Sporet skal være cirka midt på pinden. Nu kan du løsne barken på den forreste del af fløjten. Bank forsigtigt på barken med skaftet af din kniv.

Når barken er løsnet, trækker du den forsigtigt af pinden. Skær nu en tynd flis af fra mundstykket til lydhullet. Det er den luftspalte du blæser i.

Klangrum
Nu skal du lave lydhullet om til et klang-rum. Det kan du gøre på to måder:

  • Skær et hulrum som på figur 2. Så får du en fløjte med én tone.
     
  • Skær pinden helt over ved lydhullet som på figur 3. Sæt det lille mundstykke på plads i barkhylstret. Sæt derpå den nederste del af fløjten ind i den anden ende af barkhylstret. Nu har du en fløjte som du kan spille forskellige toner på, ved at hive ud og ind i den nederste de.

Spil
Sæt dig højt op i et træ, og spil en melodi.

Hyldefløjte
Pilefløjten holder kun et døgn. Så må du snitte dig en ny. Men du kan også snitte dig en fløjte af hyld. Det er så hvidt og hårdt som elfenben, og holder resten af dit liv. Her er marven hul – så du skal snitte fløjtens mundstykke, hule fløjten ud med en lang skrue, og snitte huller til at spille med.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.