Se et frø spire

Du kan så bog i vindueskarmen og se et lille bøgetræ spire.
Bog fra bøgetræet. Foto: Malene Bendix.

Lidt om aktiviteten

Bog
Bøgetræets frø hedder bog. Bog er en lille trekantet nød som bliver dannet i løbet af sommeren. I oktober måned er de modne og de falder til jorden. Bøgetræet får 1-6 kg bog. Der går ca. 2000 bog på 1 kg.

Spire
De små frø - bog - ligger i skovbunden hele vinteren godt gemt mellem de visne blade. I marts måned begynder de at spire og de små nye bøgetræ titter frem i april/maj måned.

Saml bog
Hvis du vil se hvad der sker når bog spirer, kan du samle bog i skovbunden fra oktober til marts måned. Tag dem med hjem og plant dem i vindueskarmen.

Hvad sker der, når et frø spirer

Vand
Når frøet ligger på eller i jorden, suger det vand til sig. Når frøet har suget så meget vand, at det består af 25% vand eller mere, så kan frøet spire. Nu skal det bare vente på, at jorden bliver varm nok. Det gør den om foråret, når solen giver mere varme.

Ilt
For at kunne spire, skal frøet også bruge luft (ilt). Hvis der er meget vand i jorden, kan frøet ikke få luft nok til at spire. Det er det samme der sker, hvis du vander en potteplante for meget. Hvis rødderne står i vand, kan planten ikke få luft nok gennem rødderne og den visner.

Kimrod
Det første der sker er at en lille kimrod vokser ud. Kimroden ligner en hvid snor og er den første rod. Den sørger for, at planten står fast i jorden og den suger vand og næring op. Rødderne udvikler sig ret hurtigt. Den lille bog bruger cirka halvdelen af sin energi til at udvikle rodsystemet.

Kimstængel
Det næste der sker er, at kimstænglen og kimbladene vokser frem. Kimstænglen vokser opad. Det er begyndelsen til træstammen.

Kimblade
Når kimbladene er kommet frem, er bøgeplanterne lette at få øje på. Den lille bøgeplante kan man kende på kimbladene der sidder som en to hjerter, hvor spidsen er klippet af og lagt sammen. Kimbladene sidder som en krave rundt om stilken.

boeg_kimpl_og_1loevblad2_0.JPG
Bøgens kimblade (mørkegrønne) og de første rigtige blade (lysegrønne). Foto: Malene Bendix.

Fotosyntese
Det er først nu, at bøgeplanten kan begynde at lave fotosyntese – dvs. at omdanne lys og kuldioxid til energi. Indtil nu har den levet af den madpakke som ligger inde i frøet, som den har fået fra modertræet.

Rigtige blade
Nu begynder de første rigtig blade at udvikle sig – et nyt træ er blevet til.


Her ser du de to kimblade nederst og de to første spæde bøgeblade øverst
Tegning: Eva Wulff.

Sådan gør du

Gå i skoven og find bog. Du kan finde dem fra omkring oktober måned indtil det tidlige forår (når jorden bliver varm nok omkring marts måned, spirer bøge-frøene i skoven).

1. Sæt et kaffefilter eller et stykke trækpapir fast med tape på indersiden af et glas.

2. Fyld glasset med jord.

3. Læg frøet ned mellem papiret og glasset.

4. Vand så jorden er fugtig og sæt glasset i vindueskarmen. Solen ikke skinner direkte på frøet.

5. Sørg for at holde jorden fugtig.


Tips!
Du kan lave flere glas, og stille dem ved forskellig temperatur, og give dem forskellig mængde vand. Husk at skriv ned hvor meget vand og hvilken temperatur de forskellige glas har stået ved. Hvilke frø spire først?

Du kan forsøg med andre frø – agern, lindefrø, ahornfrø eller frø fra nåletræer. 

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.