Vintergrene

Hent grene ind - og se dem springe ud
Her er sejlepil i blomst. Hanblomst. Hent grene ind og se dem springe ud. Foto: Janne Bavnhøj.

Kort om vintergrene

I februar og marts er skoven mest brun og grå. Hvis du ikke kan vente med at få de grønne blade at se, kan du hente vintergrene ind og stille dem i en vase i lys. Så vil de ofte springe ud.
 

Sådan gør du

Tag i skoven og find grene. Pil, hassel, kastanje og hyld er lette at få til at springe ud. Klip grenene af og tag dem med hjem. Stil dem i en vase i lys og hold øje med knopperne. Dag for dag vil de vokse sig større, for til sidst at springe ud.
 
Du kan lave en tegneserie, hvor du tegner knopperne - og følger deres vækst dag for dag. Husk at skrive dato på, så du kan følge med i hvor hurtigt det går.
 
Fra slutningen af februar kan du også hente kirsebær og slåen ind. De springer ud med blomster.
 
Rakler
Pil og hassel har deres blomster samlet i det man kalder rakler - og dem vil du ofte kunne se, allerede midt på vinteren. I raklerne sidder blomsterne som i et aks. Hver enkel blomst er lillebitte. Hanblomsterne sidder mange sammen i det man kalder han-rakler. Og hunblomsterne sidder i det man kalder hun-rakler.
 
Der er også andre træer der har rakler, f.eks. birk, rødel, gråel, asp, eg og bøg. En del af de træer der har rakler bliver bestøvet ved, at vinden bærer blomsterstøv fra hanblomsterne hen til hunblomsterne. Andre bliver bestøvet af insekter (pil).

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.